Plenum TK traži ostavku Vlade FBiH

0
6

SetWidth678-vlada-federacije (1)Tuzla – Tokom vikenda održana je sjednica Plenuma građanki i građana Tuzlanskog kantona, na kojoj je učestvovalo više od 500 posjetilaca.

Na ovom sastanku je predstavljena inicijativa Plenuma građana i građanki Sarajeva za definiranje zahtjeva prema vlastima Federacije Bosne i Hercegovine. Početne zahtjeve, razmatraju svi plenumi koji djeluju u Federaciji Bosne i Hercegovine, a već su usvojeni u Zenici, Mostaru i Bugojnu.

Zahtjevi usvojeni na ovim plenumima su:

1. Ostavka Vlade Federacije.

2. Obustava krivičnog progona svih učesnika demonstracija u Federaciji Bosne i Hercegovine od 5. februara nadalje.

3. Trenutna obustava svih privatizacijskih procesa i rasprodaje javnih dobara. revizija dosadašnje privatizacije i procesuiranje odgovornih.

4. Ukidanje beneficija u institucijama i organima javne uprave na svim nivoima uključujući naknade na plaće nakon prestanka javne funkcije (tzv. „bijeli hljeb”) i naknade za odvojeni život od porodice i smještaj u mjestu rada.

5. Određivanje visine plaće izabranim dužnosnicima, nosiocima izvršnih funkcija i njihovim savjetnicima na nivo 2 prosječne plate u Federaciji BIH.

6. Ukidanje mjesečnih naknada za rad članova upravnih odbora, komisija i drugih upravnih tijela u javnim preduzećima kojima su osnivači institucije vlasti federacije bih iz sredstava budžeta.

7. Uvođenje progresivnih poreznih stopa kako bi svi poreski obveznici plaćali porez po različitim poreznim stopama, u zavisnosti od visine dohotka, odnosno ostvarene dobiti

8. Pokretanje inicijative prema parlamentu bih za izmjenu zakona o pdv-u, s ciljem uvođenja diferencirane stope pdv-a, uz nultu stopu za osnovne životne namirnice.

9. Hitno usklađivanje penzija sa rastom prosječne plate u Federaciji BiH, koje ne smije uzrokovati umanjivanje iznosa penzija te uvezivanje radnog staža osobama koje su stekle uslove za penziju.

10. Trenutna obustava zaduživanja kod međunarodnih i domaćih banaka i fondova radi kreditiranja javne potrošnje na području FBIH. Najavljeno je da će Plenum građanki i građana TK na narednoj sjednici razmatrati ove zahtjeve, kako bi se priključio ovoj međuplenumskoj inicijativi.

(pressing.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime