Plenarna sjednica Ustavnog suda: BiH Odbijen zahtjev Željka Komšića

0
12

plenarna-sjednica-ustavnog-suda-bih-odbijen-zahtjev-zeljka-komsica_1411592816Sarajevo – Na dnevnom redu plenarnog, dvodnevnog zasjedanja Ustavnog suda BiH, jučer se našla apelacija člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, odnosno razmatranje predmeta U-17/14, a njegov zahtjev je odbijen.

Kako nam je kazao pravni savjetnik Komšića Željko Bakalar, nije riječ o apelaciji, već zahtjevu člana Predsjedništva BiH za ocjenom ustavnosti Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja domovinskog rata, koji je Ustavnom sudu BiH podnesen 19. juna prošle godine.

Diskriminacija

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je apelaciju Ustavnom sudu BiH na Zakon o ostvarivanju prava na starosnu penziju profesionalnih vojnih lica u Republici Srpskoj. Apelacija je upućena zbog člana 8. ovog zakona koji predviđa da se za određivanje visine penzije profesionalnog vojnog lica koeficijent određuje na osnovu ličnih koeficijenata u posljednjih pet godina profesionalne vojne službe, ne računajući godinu ostvarivanja prava na penziju. Na ovaj način vlasti u RS-u derogiraju Zakon o službi u OSBiH, te je svaki od vojnika iz RS-a oštećen od 250 do 600 KM.

Komšić smatra da su bivši pripadnici Oružanih snaga iz RS-a u neravnopravnom položaju u odnosu na svoje kolege iz Federacije BiH, te da je ovim aktom Narodna skupština RS-a stvorila stanje neravnopravnosti i diskriminacije.

– Imamo informaciju da je zahtjev odbijen. Javna rasprava nije zakazana, a od novinara smo saznali da se ovaj zahtjev nalazi na dnevnom redu sjednice Ustavnog suda. Obrazloženje odluke apelant dobije tek 15 do 30 dana nakon njenog donošenja, tako da samo znamo kako je zahtjev odbijen, kazao nam je Bakalar.

Osim razmatranja spomenutog zahtjeva, na dnevnom redu plenarne sjednice Ustavnog suda je i razmatranje osam apelacija fizičkih i pravnih osoba te određenih internih akata, a među njima i Vijeća naroda RS-a. Upravni odbor Udruženja penzionera vojnih osiguranika FBiH razmotrio je odmah juče odluku Ustavnog suda BiH kojom je odbijen zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja domovinskog rata, a koji je podnio član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Pritisci vlasti

Iz Udruženja navode kako se ne mogu oteti utisku da je i “Ustavni sud BiH podlegao pritiscima aktuelne vlasti”, te ističu da navedeni sud nije htio prepoznati da su ovim zakonom povrijeđena osnovna ustavna načela, povreda prava na jednakost pred zakonom i diskriminacija građana unutar kategorije sa svojstvom vojnog osiguranika i kategorije pripadnika oružanih snaga, povreda prava na mirno uživanje imovine te istovremeno, ugrožava princip pravne sigurnosti građana izražen kroz zabranu retroaktivne primjene propisa i poštivanje postojanosti okončanog postupka.

– Ustavni sud BiH je, donošenjem odluke u predizbornoj kampanji, dao vjetar u leđa vladajućim strukturama, a očigledno na štetu člana Predsjedništva BiH Željku Komšiću i njegovoj političkoj opciji, navodi Udruženje.

Udruženje smatra da je kompletan pravosudni sistem u BiH ispolitiziran i da ne služi osnovnoj svrsi zaštite osnovnih ljudskih prava i temeljnih sloboda građana, donošenjem odluka koje su po mjeri vladajućih političkih mentora.

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime