Plavanjac i Narančić optuženi za zločine u Bosanskoj Krupi

0
40

Krupa_nakon_rataBosanska Krupa – Tužilac Tima I iz Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Joje Plavanjca i  Zdravka Narančića za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Optuženi Joja Plavanjac, rođen 28. 09. 1959. godine u opštini Bosanska Krupa, državljanin Republike Srbije i Zdravko Narančić, rođen 03. 10. 1964. godine u opštini Bosanska Krupa, državljanin Republike Srbije terete se da su tokom 1992. godine, za vrijeme rata u BiH, kao pripadnici Vojske Republike Srpske postupali suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata od 12. 08. 1949. godine.

Drugooptuženi Narančić, kao pripadnik čete Vojne policije 11. krupske lake pješadijske brigade VRS, obavljao je dužnost stražara u Osnovnoj školi „Petar Kočić“ u opštini Bosanska Krupa, u kojoj su bili zarobljeni civili bošnjačke nacionalnosti sa područja opština Bosanska Krupa, Sanski Most i Bihać.

U prvoj polovini augusta 1992. godine, u poslijepodnevnim satima, iako je bio dužan da zaštiti civile i da onemogući ulazak i kontakt nepozvanih osoba sa zarobljenim civilima, optuženi Narančić je dozvolio ulazak u unutrašnjost zatvora prvooptuženom Joji Plavanjcu, kapetanu VRS, koji je bio odjeven u maskirnu vojnu uniformu i naoružan automatskom puškom, nakon čega je lišio života 11 civila bošnjačke nacionalnosti.

Nakon ovih ubistava, osumnjičeni Narančić je omogućio Joji Plavanjcu da neometano izađe iz škole, dok su tijela ubijenih civila u večernjim satima odvezena iz prostorija škole, da bi tokom 2006. godine bila pronađena i ekshumirana iz prirodne jame zvane „Zvečarka“ na području Lušci Palanke u opštini Sanski Most. Kršeći pravila Međunarodnog humanitarnog prava za vrijeme rata u BiH, optuženi Zdravko Narančić se tereti da je pomogao, a optuženi Joja Plavanjac se tereti da je izvršio ubistvo 11 civilnih osoba, čime su optuženi izvršili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(Fena)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime