Plasman u Brazil BiH će donijeti stotine miliona KM

0
36

BiH-Fudbalska-reprezentacija-BiH-300x225Cazin, Mostar, Zenica, Kakanj, Sarajevo – Nakon što je fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine ostvarila historijski uspjeh i plasirala se na predstojeće Svjetsko prvenstvo (SP) u Brazilu 2014. godine, vodeći ekonomski analitičari složni su u tome da će plasman na veliko svjetsko takmičenje BiH na razne načine donijeti na “stotine miliona KM”, javlja AA.

Muris Čičić, profesor i bivši dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, za Anadolu Agency (AA) je izjavio da će plasman fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine na Svjetsko prvenstvo u Brazil 2014. godine sigurno imati velikog utjecaja i na ekonomiju BiH.

“Plasman bh. reprezentacije u Brazil će proizvesti snažan i značajan efekt i na ekonomiju u zemlji jer je današnji globalni svijet blisko povezan i svaki aspekta društva direktno utječe i na ekonomiju i financijsko stanje jedne zemlje”, rekao je prof. Čičić.

Stručnjaci već smatraju da će uprkos teškoj ekonomskoj situaciji u zemlji, oko 5.000 do 10.000 osoba iz BiH, kupiti putničke i smještajne usluge od domaćih turističkih operatera.

Također, prosječan paket (prevoz i smještaj) za utakmice BiH, odnosno višesedmični boravak u Brazilu, mogao bi, govore prve procjene, koštati manje od osam do devet hiljada KM (4 do 5.000 eura) po osobi. Ovakve projekcije već dovode do očekivane potrošene sume, koja može veoma lako preći i iznos od 1 milion konvertibilnih maraka (500.000 eura).

Prof. Čičić vjeruje da će plasmanom u Brazil, BiH postati prepoznatljiva u svijetu ”kao jedna pozitivna i privlačna destinacija”.

“Također je vrlo bitno i to da je plasmanom na SP odjeknulo ime BiH i u svijetu jer se time doprinosi širenju pozitivnog imidža i ugleda zemlje. Važna je prepoznatljivost u svijetu. Sada su nam fudbaleri pomogli da imamo tu pozitivnu prepoznatljivost diljem svijeta. Sama činjenica da su nakon pobjede bh. reprezentacije evropski političari spomenuli BiH u pozitivnom smislu, znači mnogo. Sport je ispao značajniji i važniji od politike”, smatra ovaj profesor.

Naglašava da je možda najvažnije u cijeloj priči to što su bh. fudbaleri pokazali običnim ljudima u BiH da se vrijednim radom i trudom može postići puno toga.

“Fudbaleri su svima pokazali da je moguće i u BiH postići uspjeh i vrhunske rezultate, svjetskog nivoa, kada se radi planski i sistemski. To će dati podstrek svima u zemlji da pokušaju postizati dobre rezultate u poslu kojim se bave, a posebno mladima, da počnu sami proizvoditi i doprinositi cijelom društvu i ekonomiji zemlje”, kazao je prof. Čičić.

U Engleskoj su procijenili da će im plasman na Svjetsko prvenstvo donijeti preko 1,25 milijardi eura dodatne zarade za razne javne i privatne privredne subjekte, te da će čak pomoći i izlasku zemlje iz recesije.

Ekonomski analitičar Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH) Igor Gavran za Anadolu Agency (AA) je istakao da su bh. reprezentativci plasmanom na SP pokazali svijetu da je BiH zemlja talenata i vrijednih ljudi.

“Većina građana nije ni svjesna koliki ekonomski utjecaj će imati plasman fudbalske reprezentacije BiH u Brazil. To će povećati ulaganja u BiH, ali će i privući mnogo veći broj stranih turista koji će sada poželjeti da vide zemlju koja se nalazi u samom svjetskom fudbalskom vrhu. Ako smo do sada imali negativan imidž zemlje, sada će milijarde ljudi širom svijeta o BiH čuti jednu pozitivnu i uspješnu priču. Pokazali smo da je to zemlja talenata koju vrijedi posjetiti. BiH ovim postaje prepoznatljiva kao pozitivna destinacija, a ne kao mjesto gdje su se nekada vodili ratovi”, rekao je Gavran.

Naglašava da će od novih sponzora, marketinških ugovora i novih investitora BiH zaraditi najmanje nekoliko stotina miliona KM.

“Ako gledamo u konkretnom smislu, Fudbalski savez reprezentacije BiH će odmah dobiti nekoliko miliona eura, a uz to idu i sva prateća zarada od sponzora, marketinških ugovora, itd. Čak je moguće da će i reprezentacija već sada potpisati ugovor sa nekom svjetski poznatom markom. Ugistiteljski objekti će, također, profitirati. Sve su to nove investicije za BiH. Znači, radi se o stotinama miliona KM”, rekao je on.

Milioni za BiH

Na primjer, tokom SP-a u Njemačkoj 2006. godine zemlja domaćin zabilježila je rast prihoda ugostiteljskih objekata u iznosu od preko 250 miliona eura, ali i zemlje čija je reprezentacija učestvovale, poput Engleske. Tamo su usgostitelji, također,  ubilježili rast prihoda od preko 130 miliona eura, i to samo u periodu od nekoliko sedmica, zbog posjete ugostiteljskim objektima i povećane konzumacije proizvoda.

Inače, svaka ekipa, odnosno njen nacionalni savez, koja se kvalifikovala u Brazil inkasirala je 9,49 miliona eura, što je za trećinu više nego je to bio slučaj na predhodnom Svjetskom prvenstvu, koje se 2010. godine održalo u Južnoj Africi.

Također, plasman u četvrtfinale se nagrađuje sa dodatnih 18,9 miliona eura, dok će svjetski prvak dobiti čak 31,3 miliona eura.

Tako je plasmanom na Svjetsko prvenstvo u Brazilu profitirao i Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine, koji je samo od FIFA-e inkasirao gotovo deset miliona eura. A taj iznos mogao biti i daleko veći, kada se tome dodaju sponzorski ugovori i druge beneficije igranja na Svjetskom prvenstvu.

Od Japana do Balkana

Inače, ukupan nagradni fond kojim FIFA raspolaže za SP-u u Brazilu iznosi više od 600 miliona KM (300 miliona eura). To je velika šansa za malu zemlju poput BiH.

Prof. Gavran je podsjetio na nekadašnji uspjeh reprezentaciju Hrvatske kada je postala treća najbolja selekcija u svijetu, naglasivši da su tada svi u svijetu, i oni koji nisu znali za nju, čuli za tu balkansku zemlju.

“Sve je više stranih turista posjećivalo Hrvatsku, a dresovi te zemlje su se mogli kupiti od Japana do Zagreba”, kazao je Gavran.

Talentirana nacija

Mišljenja je da će odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazil naredne godine sigurno trasirati put novim stranim investitorima koji su spremni ulagati u “zemlju uspjeha”.

“Također će plasman u Brazil stvoriti sliku u očima potencijalnih investitora o zemlji u koju vrijedi ulagati i u kojoj postoji talentovana i edukovana radna snaga. Zato mislim da će nakon ovoga sve više stranih ulagati u BiH ekonomiju”, smatra Gavran.

(bih-x.info)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime