Planovi Vlade Brčko distrikta BiH: Brčko će dobiti moderniju luku

0
1

luka-brcko

Brčko – Projekat predviđa i izmještanje industrijskih kolosijeka iz centra grada, čime bi bilo oslobođeno 10.000 m2 atraktivnog zemljišta

Vlada Brčko distrikta BiH dala je saglasnost na plan da se sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) zaključi kreditni aranžman od deset miliona eura, s ciljem modernizacije Luke Brčko. Od toga bi tri miliona bila grant sredstva, a ostatak bi se nakon tri godine grejs perioda vraćao po kamatnoj stopi od jedan posto.

Ovaj izuzetno povoljni kreditni aranžman je obradovao i upravu Luke, a direktor Pero Gudeljević za Faktor ističe da ukoliko dođe do realizacije ovog zaduženja, novac bi bio upotrijebljen za unaprijed pripremljene infrastrukturne projekte u samoj Luci i Brčkom.

Detalji ulaganja

Istakao je da se radi o rekonstrukciji operativne obale i željezničkih kolosijeka u samoj Luci, te izmještanju industrijskih kolosijeka iz centra grada i rekonstrukciji pristupne ceste ka Luci Brčko.

– Planirana je i nabavka jedne nove dizalice većeg kapaciteta. Sve navedeno će povećati protočnost roba kroz Luku Brčko, kvalitet usluga koje pružamo klijentima i, u konačnici, naše kapacitete i prihode od pretovara – pojasio je Gudeljević.

Projekat predviđa i izmiještanje industrijskih kolosijeka iz centra grada, čime bi bilo oslobođeno 10.000 m2 atraktivnog zemljišta, i spriječilo bi se stvaranje saobraćajnih gužvi kada se manevrira vagonima koji opslužuju Luku i druge firme u tom dijelu grada.

– Operativna obala će postati funkcionalnija i u skladu sa ekološkim standardima. U konačnici, Luka Brčko će postati sigurniji i atraktivniji pružalac usluga pretovara za sve sadašnje i buduće klijente koji će svoje poslovanje dugoročno moći planirati korištenjem ovog logističkog pravca. Realizacijom ovih projekata očekujemo i značajno povećanje obima pretovara – optimističan je Gudeljević.

Važan projekat

Prema njegovom mišljenju, Vlada Distrikta i Luka Brčko bi bez velikih poteškoća trebala servisirati ovaj dug, a sama Luka bi trebala moći u narednom periodu investirati i u druge projekte unutar nje, kakvi su kontejnerski terminal, terminal za pretovar tečnih tereta i slično.

Direktor Direkcije za finansije Brčko distrikta Mato Lučić je također kazao da se radi o izuzetno povoljnom kreditnom aranžmanu koji im je ponudio EBRD čija bi realizacija uveliko pomogla funkcioniranje Luke Brčko.

Odlična poslovna godina

Direktor Luke Brčko Pero Gudeljević istakao je da je poslovanje u prvih šest mjeseci bilo izuzetno dinamično, zahvaljujući dobrim hidrološkim uvjetima, ali i povećanju poslovne aktivnosti stalnih klijenata.

– Tu su, prije svega, Sisecam Soda iz Lukavca i željezara ArcelorMittal iz Zenice. U prvom polugodištu smo pretovarili 107.000 tona različitih tereta, a podsjetit ću da smo u 2015. ukupno pretovarili 77.000 tona. Navedeni komitenti su ujedno i naši najveći klijenti, ali nas ohrabruje činjenica da smo započeli poslovnu saradnju i sa nekim novim partnerima koji će imati značajno učešće u obimu pretovara – navodi Gudeljević.

(A. Perčo/Faktor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime