Pjanić je finoj gradskoj raji dobar, sve dok ne kaže da voli Aliju

0
7

Bosanskohercegovačka javnost sa simpatijama pozdravila izjavu našeg fudbalskog reprezentativca i asa Juventusa Miralema Pjanića o prvom predsjedniku Predsjedništva Republike BiH Aliji Izetbegoviću.

Međutim, iako je apsolutna većina ljudi u Bosni i Hercegovini bila obradovana činjenicom da jedan mladi i uspješni čovjek razumije veličinu Alije Izetbegovića, tj. ono što su znali i razumjeli svi svjetski lideri tog vremena od Clintona pa nadalje – ipak je jasno da jednom dijelu javnosti smeta sve što je u vezi sa Alijom.

Tako se – gle čuda – odjednom na «Al Jazeeri» pojavljuje izvjesni Srđa Hrisafović, profesor na sarajevskoj Akademiji likovnih umjetnosti, sa objašnjenjem zašto više ne navija za Pjanića.

Povod je navodno velika svjetlosna reklama na SCC-u, u kojoj ovaj naš reprezentativac reklamira domaće ulje, a koja ne zadovoljava Hrisafovićev ukus.

Ali otkud da BAŠ SAD Hrisafović izlazi s time i sa objašnjenjem «zašto VIŠE ne navija za Pjanića».

Sve velike sportske zvijezde širom svijeta na velikim LED ekranima reklamiraju proizvode, od Messija, Ronalda i drugih, ali evo sad kao odjednom je problem Pjanić. I odjednom je problem što u Sarajevu postoje zgrade sa LED fasadama, iste onakve kakve ima New York, Tokio ili drugi gradovi, gdje je to prirodno okružje – samo u Sarajevu treba da se napada na njega.

Dakle, otkud odjednom atak na Pjanića?

Pravi odgovor je možda u drugim rečenicama iz njegovog intervjua. Hrisafović za aktuelnu Vladu KS veli da je «vrlo ažurna» i otvoreno je podržava, spominjući inicijativu «Naše stranke» o svjetlosnom zagađenju.

Ako znamo da su nosioci sadašnje Vlade KS one političke snage, kojima se povraća kada vide baklavu, nije ni čudo što sličnu reakciju vide kada neko od popularnih sportista kaže da voli Aliju.

To je isti onaj prepoznatljivi okvir za uništavanje i potkopavanje svega što ovaj narod voli od Alije Izetbegovića do Miralema Pjanića, pod maskom neke ekološke tobože moderne, a zapravo anti-državne politike.

Očigledno je imperativ odmah izvršiti napad na nekog ko se usudi iskazati poštovanje prema Aliji. Cilj je odmah ga  sankcionisati, poslati šifrovani signal «gradskoj raji» da ne treba više navijati za «seljaka» Pjanića, nanijeti mu konkretnu finansijsku štetu od ugovora koje dobiva. (A nije im to palo napamet u slučaju pekare «Manja» čiji vlasnik podržava ratne zločince.)

Na sreću, Pjaniću ovakve sitne duše nemaju moći da nanesu štete, ali njihova očigledna namjera je već dovoljna, kao i politički okvir koji čini ova Vlada KS.

Treba svaki pošten čovjek dignuti glas protiv sitnih duša i smutljivaca, koji ovo rade. To nije naš put i ne smije biti. Pravi put je put borbe za državu, put Alije Izetbegovića, put patriota, put Miralema Pjanića i borbe za državni grb.

saff.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime