Pismo UN-u: Žrtve i svjedoci genocida bivaju omalovažavani u ICTY-u

0
1

indexBiH – Udruženje žrtava i svjedoka genocida BiH uputilo je pismo najvišim zvaničnicima UN-a, generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu i specijalnom izvjestitelju o neovisnosti sudaca i odvjetnika pri UN-u Gabrieli Knaul sa zahtjevom da se zaštiti dignitet ICTY-a i dignitet žrtava s prostora bivše Jugoslavije.

– Do nas dolaze informacije o nekorektnom odnosu pojedinih visokih zvaničnika ICTY-a koji na internim sastancima, u svom kabinetu, žrtve s prostora bivše Jugoslavije nazivaju “glupim i emocionalnim'”. Ne želimo vjerovati da je to doista i moguće, ali mišljenja smo da je to izazvano upravo našim zahtjevom da se presipitaju navodi suca Frederika Harhoffa – navodi se u pismu.

Žrtve teških kršenja međunarodnog humanitarnog prava s prostora bivše Jugoslavije u pismu Ban Ki-moonu i Gabrijeli Knaul navode potrebu formiranja neovisnog stručnog tijela koje bi preispitalo navode koje je u javnost iznio Frederik Harhoff, sudija ICTY-a.

– Kao žrtve teškog kršenja međunarodnog humanitarnog prava želimo da vjerujemo da ćete do kraja 2013. godine pokrenuti aktivnosti radi ispitivanja navoda iz pisma Harhoffa – navodi se u pismu i dodaje da je sudac Harhoff pravno diskvalifikovan i uništena mu je profesionalna karijera, te je doživio javno poniženje uklanjanjem iz slučaja protiv Vojislava Šešelja.

– Tragedija je da je sudac Harhoff uklonjen zbog pisma u kojem je ukazao na propuste ICTY-a, a posebna je tragedija što je uklonjen na jedan inkvizitorski način od svojih kolega sudija, s predsjedikom ICTY-a Theodorom Meronom na čelu  i njegovim zamjenikom Carmel Agiusom, i to na zahtjev optuženika Vojislava Šešelja. Očekujemo da ćete poduzeti sve što je u Vašoj moći da biste zaštitili bar dio digniteta žrtava s prostora bivše Jugoslavije – navodi se u pismu Udruženja žrtava i svjedoka genocida BiH.

 Iz Udruženja navode da su se u julu pismom obratili generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu i specijalnom izvjestitelju o neovisnosti sudaca i odvjetnika pri UN-u Gabrieli Knaul sa zahtjevom da se preispitaju navodi koje je u javnost iznio Harhoff, sudija ICTY-a.

– Pismo Harhoffa još više je produbilo odnose u ICTY-u, te kao posljedica toga žrtve s područja bivše Jugoslavije bivaju omalovažavane od ICTY- navodi se u saopćenju Udruženja žrtava i svjedoka genocida.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime