Pismo državnom vrhu Srbije: Pokažite EU da ste spremni suočiti se sa prošlošću

1
6

Ivica-Dacic-i-Tomislav-Nikolic-1-660x440Kanada, SAD, Srbija, 27. januar, 2014. – Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i Institut za istraživanje genocid, Kanada uputilo je pismo srbijanskom državnom vrhu povodom ponašanja i govora konzula Republike Srbije u Cikagu gospodina Nebojše Ačimova.

U ime žrtava i svijedoka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima, u ime Amerikanaca i Kanađana i njihovih organizacija za zaštitu ljudskih prava i sloboda, u ime istine i pravde, na Dan sjećanja na žrtve holokausta, najoštrije protestujemo i osuđujemo neprimjereno, ponižavajuče, zločinačko ponašanje i govor konzula Republike Srbije u Čikagu gospodina Nebojše Ačimova.

Ačimov je na proslavi Dana entiteta Republika Srpska i krsne slave navedenog bosanskohercegovačkog entiteta u Čikagu, predstavljajući Republiku Srbiju između ostalog rekao da je entitet Republika Srpska država, što predstavlja kršenje mirovnog Dejtonskog sporazuma i postojećeg Ustava Bosne i Hercegovine po kome je Republika Srpska  entitet u okviru države Bosne i Hercegovine, što predstavlja nezakonito mješanje Republike  Srbije  u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine, što predstavlja kršenje sudskih odluka internacionalnih i nacionalnih sudova koji su presudili da su vojska i policija entiteta Republika Srpska izvršili genocid u Srebrenici. U duhu narušavanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti države Bosne i Hercegovine, generalni konzul Republike Srbije nudi usluge Srbijanskog konzulata bosanskim Srbima, građanima Bosne i Hercegovine.

http://instituteforgenocide.org/?p=7271&lang=bs

Ovaj govor je svjedoke i žrtve agresije i genocida u Bosni i Hercegovini ponizio i uvrijedio, vrativši njihova bolna sjećanja na ekstremnu nacionalističku, agresivno, genocidnu  politiku srbijanskog političkog, vojnog i policijskog establišmenta sa kraja devedesetih godina prošlog vijeka koja je za cilj imala izgradnju Velike Srbije na račun podjele države Bosne i Hercegovine i uništenja ili svođenja na najmanju moguču mjeru bošnjačkog naroda.

Ovakve neprimjerene, neljudske, anticivilizacijske izjave zvaničnika srbijanske diplomatije ne samo da vrijeđa žrtve, već znatno ugrožava proces pomirenja, proces poboljšanja susjedskih odnosa, proces jačanja mira na Balkanu, u Evropi i svijetu.

Navedeni istup zvaničnika srbijanske diplomatije je štetan izazov koji Republiku Srbiju čeka na samom početku pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji.

Mi ćemo sa ovim neviđenim diplomatskim skandalom, koga doživljavamo kao udar na suverenitet, teritorijalni integritet, samostalnost i jedinstvo države Bosne i Hercegovine upoznate relevantne političke i druge faktore u Sjedinjenim Američkim državama, Kanadi i Evropskoj uniji.

Pozivamo vas da se stavite u službu jačanja jedinstvene, suverene, nezavisne, demokratske države Bosne i Hercegovine, sankcionišete generalnog konzula i tako date do znanja Evropskoj uniji i cijelom svijetu da ste se spremni suočiti sa prošlošću koja je posebno negativna bila prema Bosni i Hercegovini i njenim građanima, navodi se u pismu.

Hamdija Čustović, predsjednik

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA)

Emir Ramić, direktor

Institut za istraživanje genocida, Kanada (IGK)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime