Pismo bivšeg predsjednika DF Mostar: Mostarski DF su svi napustili, stranka u nacionalnim sukobima!

0
71

dfmostar-620x300Mostar – Reagovanje Envera Mičijevića, bivšeg šefa raspuštenog DF-a Mostara na izjavu Ružice Burić, članice Predsjedništva Demokratske fronte BiH, objavljenu u razgovoru za Oslobođenje.

Ružica Burić, članica Predsjedništva Demokratske fronte BiH – Željko Komšić (DF BiH), u razgovoru za Oslobođenje (7. august 2014), govoreći o raspuštanju Općinskog odbora DF-a u Mostaru, objasnila je da je mogući razlog za to taj što je ”od devet sjednica gradske organizacije, dnevni red bio u potpunosti isti za svih devet sjednica”. DF BiH je prije toga zvanično saopštio daje odbor DF-a u Mostaru raspušten zbog “neaktivnosti dosadašnjeg rukovodstva na provođenju dogovorenih i planiranih aktivnosti”.  No, u kuloarima se govorilo da su raspušteni zbog toga što se tamošnje rukovodstvo bunilo protiv velikog priliva Hrvata u ovu stranku?! Stoga je odlučio reagovati Enver Mičijević, bivši šef raspuštenog DF-a Mostara.

Istok, zapad

– Dok sam bio predsjednik DF- a u Mostaru, broj članova je sa 171 porastao na 439. Prema mojim saznanjima, trenutno stanje aktivnog članstva kreće se ispod 200. Znam da je preko 200 osoba već napustilo DF u Mostaru. Netačne su priče da je nekome smetalo što se u Mostaru u rad DF BiH uključuje sve više Hrvata. Može se reći da bi Bošnjaci bili prezadovoljni da se u DF BiH u Mostaru angažuje što više mostarskih Hrvata koji Mostar vide kao jedinstven multietnički grad, grad ravnopravnih i jednakopravnih naroda i građana i djeluju sa tih pozicija. No, nakon završetka rata pa do danas, u Mostaru je, nažalost, daleko više bilo Hrvata koji Hercegovinu vide kao treći entitet i Mostar kao svoj stolni grad. Osim toga, našečlanstvo u Mostaru i ne zna kakav je stav DF BiH o Statutu grada Mostara. O tome treba pitati predsjednika Željka Komšića i zamoliti ga da objasni da li je o tome postigao neki dogovor sa Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a, u Širokom Brijegu. I kakva je garancija da Hrvati koji djeluju u strukturama DF BiH, neće u datom trenutku podržati projekt Hercegovine kao trećeg entiteta i Mostara kao stolnog hrvatskog grada, samo što bi ih u ovom slučaju na pozicije u vlasti izabrali Bošnjaci koji u članstvu učestvuju sa oko 90 posto i tako im obezbijedili legalitet za realizaciju navedenog projekta, pita se Mičijević. Pošto im je Statut grada Mostara bitan, u raspuštenom su DF- u Mostara, kaže Mičijević, pet puta ovu temu imali na dnevnom redu, zaključili da članovi Predsjedništva stranke iz HNK- traže da Predsjedništvo DF BiH  hitno zauzme stav. Nisu, kaže Mićijević, nikada dobili odgovor iz Sarajeva, niti je bilo naznaka da se s njima o tome želi razgovarati. Bilo je, misli on, lakše  na spustiti Gradski odbor ’’radi eliminacije određenih ljudi iz daljeg djelovanja u GO Mostar, nego donijeti i saopštiti zvaničan stav po tim pitanjima”.

Krvna zrnca

Treba znati u kontekstu politike DF BiH koja se želi provoditi u HNK-u, da su u maju 2014. bili zakazani, pa odgođeni izbori za OO Čapljina. U internim krugovima je bila prisutna informacija da je to učinjeno jer u članstvu DF BiH Čapljina nema dovoljan broj Hrvata. Tim činom je spriječeno konstituisanje Kantonalnog odbora HNK-a i onemogućeno demokratsko formiranje listi za predstojeće izbore. Na ovaj način se omogućilo članovima Predsjedništva stranke iz HNK- a i nedemokratski imenovanom povjereniku Izbornog štaba za HNK da imaju potpunu kontrolu predlaganja i imenovanja osoba koje će se naći prije svega na čelnim pozicijama odgovarajućih listi za državni; federalni i kantonalni nivo – misli Mičijević. A što se tiče broja Hrvata u DF-u Mostar, na dan prvih unutarstranačkih izbora (1. 12. 2013) bilo je evidentirano 5,3 posto Hrvata, 3,5 posto Srba, 0,9 posto ostalih i 90 posto Bošnjaka. Prema našim evidencijama iz maja 2014, evidentirano je 6,5 posto Hrvata, 2,5 posto Srba, 0,8 posto ostalih i 90 posto Bošnjaka kao članova ili simpatizera DF BiH u Mostaru, zna Mičijević.

(naprijed.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime