Pismo ambasadorici Power: Zaštititi mjesta stradanja Bošnjaka u RS

0
1

power_605SAD – Bosansko-američki institut za genocid i edukaciju (BAGI) iz Čikaga i ugledni američki profesor David Pettigrew uputili su pismo ambasadorici SAD-a u Ujedinjenim nacijama Samanthi Power u kojem izražavaju zabrinutost zbog odluke Općine Višegrad da sruši kuću u Pionirskoj ulici i ukloni termin “genocid” sa spomenika na mezarju “Stražište”.

Oni od ambasadorice Power traže da koordinira diplomatskom intervencijom da bi se sačuvala kuća u Pionirskoj ulici u kojoj je zapaljeno 60 nedužnih Bošnjaka i termin “genocid” sa spomenika na mezarju “Stražište” u Višegradu.

“Ove sramne akcije da se unište spomen-obilježja genocida dio su sistematskog napora u Republici Srpskoj da se zastraše Bošnjaci i ostalo nesrpsko stanovništvo koje se vratilo u svoje domove, a radi daljeg sprečavanja povratka izbjeglica“, navodi se u pismu koje je dostavljeno Feni.

Kaže se također da se slična nastojanja da se negira istina o genocidu redovno praktikuju u Prijedoru i okolini. Gradonačelnik Prijedora je, navodi se u pismu, pokušao da spriječi okupljanja u spomen žrtvama genocida i korištenje termina “genocid “.

Kako su ustvrdili u pismu, preživjelim logorašima je dozvoljeno da se samo jednom godišnje okupljaju u zloglasnom logoru Omarska. Pored toga, preživjelima je zabranjeno postavljanje spomen-obilježja na mjestima gdje se nalaze bivši logori.

“Zabrana okupljanja i sjećanja na bošnjačke žrtve u Višegradu i drugdje otkriva politiku diskriminacije i aparthejda u Republici Srpskoj“, navedeno je u pismu, uz ocjenu da je masovna grobnica Tomašica još jedan drastičan primjer negiranja genocida u RS-u.

Potpisnici pisma su duboko uvjereni da je jedini način da se zaštite ljudska prava u vezi s očuvanjem kulture sjećanja, kao i prava na povratak, da se ovakva mjesta zločina bilo u Foči, Prijedoru, Trnopolju ili Višegradu, zaštite i “federalizuju”, kao što je učinjeno s Memorijalnim centrom i mezarjem u Potočarima.

Uspostavljanjem ovih spomen-lokacija, potcrtano je u pismu, preživjeli će biti ovlašteni da podignu spomenike u znak sjećanja na žrtve genocida i neće biti izloženi stalnim zastrašivanjima, raznim oblicima diskriminacije i ugrožavanja ljudskih prava.

U pismu se predlaže ambasadorici Power da organizuje diplomatske napore na prepoznavanju mjesta patnje, mjesta gdje su bili zatočeni Bošnjaci i drugo nesrpsko stanovnistvo, silovani, mučeni i ubijani, kao državne imovine ili zemljišta, da bi se ta mjesta zaštitila i sačuvala.

“Time bi se zaštitila osnovna ljudska prava i spriječili ultranacionalistički napori dehumanizacije i isključivanja Bošnjaka i drugog nesrpskog stanovnistva iz Republike Srpske, što predstavlja nastavak genocida koji se dogodio između 1992. i 1995.“, zaključuje se u pismu.

Pismo, koje je upućeno i OHR-u i OSCE-u, potpisali su još i predstavnici Instituta za istraživanje genocida, Kanada, Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava iz Sarajeva, Udruženja logoraša “Prijedor 92” i BZK Preporod.

(Fena)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime