PIC: RS ne može organizirati referendum, ukoliko to učini prekršit će Dejton

7
4

Krajina – Niži nivoi vlasti ne mogu na referendumu odlučivati o radu institucija višeg nivoa, a odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće, osnovni je zaključak sjednice Vijeća za provedbu mira. Sa ova dva zaključka nije se složio predstavnik Rusije.

Sjednica PIC-a došla je u vrijeme kada vlasti u RS negiraju odluku Ustavnog suda BiH o 9. januaru, ali i najavljuju referendum o toj odluci. Ranije je donesena odluka o referendumu o radu državnog Suda i Tužilaštva. Jedini pravi put BiH jeste ispunjavanje reformi i približavanje članstvu u EU, naglašeno je iz PIC-a.

Referendum u RS o radu Suda i Tužilaštva BiH je kršenje Dejtonskog sporazuma. U vezi s tim, PIC je opredijeljen očuvanju integriteta i suvereniteta BiH. Entiteti, zaključak je, nemaju pravo na otcjepljenje od BiH.

„Ako bi taj referendum bio uspješan, onda bi se RS odvajala na području pravosuđa. PIC je bio potpuno jasan – svako može imati referendum u okviru svojih nadležnosti. Ne može niži nivo imati referendum o višem nivou. To nije moguće“, kazao je Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH.

Osvrnuo se Inzko i na navode novinara iz RS da je odluka Ustavnog suda BiH, kojom je Dan RS proglašen neustavnim, donesena preglasavanjem i glasovima dvojice bošnjačkih i trojice stranih sudija.

„Strane sudije su imenovane baš zbog toga. Da ne pripadaju ni jednom narodu. Da su iznad stvari i kao što znate, predsjednik Suda za ljudska prava u Strazburu imenuje strane sudije. Tako da je garantovana objektivnost i neparcijalnost“, dodao je Inzko.

Iz OHR-a nisu željeli detaljnije komentirati odluku, s obzirom da još nije zvanično objavljena. Potcrtao je da je Ustavni sud dio izvornog Dejtonskog sporazuma.

„Gledajte, ja sam bio u Dejtonu i vidio sam tamo svu dokumentaciju. To su srpski političari, te Izetbegović i Tuđman, potpisali. Znali su za posljedice tih odluka i tamo su njihovi potpisi. Još je tu neka zabluda, ako su stranci, oni su protiv mene. Zašto svi prihvatamo Sejdić – Finci? To su sve odlučivali stranci. Svejedno da li su stranci ili domaći, pravo je uvijek isto, ljudska prava su uvijek ista, diskriminacija je uvijek ista“, istakao je Inzko.

Naglašeno je da je Ustavni sud ključna institucija za provedbu Dejtonskog sporazuma. Za reformu pravosuđa, potrebno je iskoristiti dijalog o pravosuđu, jasan je PIC.

(bosnjaci.agency)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

7 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime