Pfizer počeo testirati tablete protiv korone, moći će se koristiti nakon prvih simptoma

0
222

Saudi's got a new chill "pill": Global reknown drug company setting up shop  in Kingdom | Al Bawaba

Američka farmaceutska kompanija Pfizer je započela klinička ispitivanja tablete, odnosno, oralnog antiviralnog lijeka protiv koronavirusa.

Prva faza testiranja ovog lijeka koji se naziva inhibitor proteaze je u SAD-u, a tableta djeluje tako da inhibira enzim koji virus treba replicirati u ljudskim ćelijama.

“Zaustavljanje pandemije koronavirusa zahtijeva prevenciju putem vakcinacije i ciljane tretmane za one koji pokupe virus. Uzevši u obzir da koronavirus mutira i na globalni utjecaj koji ima, ispostavilo se da je veoma važno imati terapeutske opcije i tokom i nakon pandemije”, kazao je Pfizerov šef naučnih istraživanja Mikael Dolsten.

Iz Pfizera su istakli da su pretkliničke studije pokazale da ovaj oralni lijek inhibitor proteaze pokazuje “moćno” antivirusno djelovanje protiv koronavirusa.

S obzirom na to da je riječ o tableti vjeruje se da bi lijek mogli koristiti i ljudi koji su tek počeli osjećati simptome i koji su na kućnom liječenju. Istraživači se nadaju da će spriječiti napredovanje bolesti i hospitalizacije.

Kompanija također proučava i intravenozni antivirusni lijek za liječenje od koronavirusa, poznat kao PF-07304814, koji se sada klinički ispituje nad pacijentima koji boluju od COVID-19.

“Zajedno ova dva lijeka (oralno i intravenozno antivirusno sredstvo) imaju potencijal da stvore tretman koji dopunjuje vakcinaciju”, dodao je Dolsten.

Pfizer je u saradnji sa njemačkom kompanijom BioNTech razvio vakcinu protiv koronavirusa, međutim, zdravstveni stručnjaci smatraju da se treba raditi i na pronalasku i razvoju ostalih lijekova i tretmana protiv virusa kako bi se što prije okončala pandemija.

Nakon vakcine, kompanija planira razviti mRNA tehnologiju kako bi razvijala vakcine protiv drugih virusa.

Pfizer će podijeliti detalje o studiji i pretkliničkim podacima 6. aprila tokom sastanka Američkog hemijskog društva, piše CNBC.

Izvor: klix.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime