Petnaest činjenica o Kini koje će vas zaprepastiti

0
46

Nedavni festival psećeg mesa u Yulinu i spektakl koji je uslijedio gurnuo je Kinu u centar medijskog zbivanja i to iz razloga koji nisu baš pozitivni. Ukoliko ste od onih koji vjeruju da je festival psećeg mesa čudan i nehuman, onda je zaista potrebno da pročitate sljedeće činjenice o Kini, koje su nevjerovatne i nečuvene, a pojedine će učiniti da godišnji (sada zabranjen) festival u Yilinu izgleda pitomo.

1. Svake godine 20 miliona stabala se posječe kako bi se zadovoljile godišnje kineske potrebe od 80 milijardi jednokratnih štapića za jelo.

chopsticks

Ako bi se ovi štapići poslagali jedan do drugog pokrili bi trg Tijanmen, koji je jedan od najvećih javnih trgova na svijetu, i to 360 puta. Možda upravo zbog toga šumski pokrivač Kine je jedan među najnižim na svijetu sa 20,36 posto.

2.Bogati i utjecajni u Kini koji su osuđeni na zatvor unajmljuju dublere da zauzmu njihovo mjesto i odsluže kaznu.

body-doubles

Ako ste bogati onda možete kupiti sve što poželite. Međutim, u Kini, ta privilegija se odnosi i na izbjegavanje služenja zatvorske kazne- poznato je da bogataši i i moćnici u zemlji unajmljuju ‘dublere’ da bi služili njihove zatvorske kazne. Zapravo, to je toliko uobičajeno da Kinezi čak imaju i frazu za to: ding zui, bukvalno ‘zamjenski kriminalac‘.

3. Svakodnevno oko 10.000 mački se pojede u provinciji Guangdong

cat-killing-in-china

Opet se radi o nečemu poput festivala psećeg mesa u Yulinu, osim što ovaj put se radi o mačkama, svakog dana preko 10.000 mačaka se pojede u provinciji Guangdong, što je razbjesnilo aktiviste i dovelo do nekoliko protesta. Mačke se navodno drže u lošim uvjetima, odere im se koža a onda se kuhaju žive.

4. Kinezi često farbaju svoje ljubimce da podsjećaju na druge divlje životinje

dyeing-pet-bizarre-trend-in-china

Nekoliko Kineza je obojilo krzno svojih ljubimaza tako da podsjećaju na druge životinje: na primjer, zlatni retriver je ofarban u narandžasto i crno kako bi podsjećao na tigra, ili psi čije je krzno ofarbano da izgledaju kao pande. Možda ove ekstravagantno bojenje je povezano sa tim da je između 1999. i 2008. povećan gotovo 500 posto iznos koji su Kinezi potrošili na kupovinu ljubimaca.

5. Kina ima WALL-E robot restorane, a jedan od njih se nalazi u pokrajini Anhui, gdje oko 30 WALL-E robota brine oko narudžbi, kuhanja i posluživanja gostiju.

WALL-E-robot-restaurants-in-china

Ovi roboti, koštaju oko 10.000 dolara, uglavnom pozdravljaju mušterije i poslužuju im hranu. Međutim, oni također kuhaju i spremaju jela u restoranu, koji , uzgred, radi bez dozvole.

6. Većina Kineza smatra sir barbarskim i nikada ga nije probala.cheese-in-china

Mliječne proizvode  povezuju sa nomadima koji žive na periferiji Kine i koje smatraju barbarima prvog reda. Većina Kineza izbjegava potpuno mliječne proizvode zbog intolerancije na laktozu. Potrošnja je porasla u posljednjih nekoliko godina, uprkos tome, sir još uvijek ostaje van stola, možda zbog svog jakog mirisa.

7. Sve pande na svijetu su posuđene iz Kine.

Pandas-on-loan-from-china

Kina pozajmljuje pande drugim zemljama kao znak dobre volje, tradicija koja traje još od Hladnog rata. Novorođene pande se vraćaju u Kinu u skladu sa sporazumom kako bi se dalje odgajale, ove bebe pande se isporučuju FedExom.

8. Više od 35 miliona ljudi u Kini i dalje žive u pećinama.

People-live-in-caves-in-china

Ova sekta, također poznata kao Crkva Svemogućeg Boga, propovijeda da je ‘drugi Isus’ žena koja sebe naziva ‘Svemogući Bog’. Ova grupa se smatra kultom i, jako često, kao teroristička organizacija.

10. Žene koje ostanu neudate u kasnim 20- tim godinama u Kini se nazivaju Sheng nu, bukvalno, ‘ostaci žene’.

Sheng-nu
Iako pojam potiče i najviše se koristi u Kini, sada je proširen kako bi opisao neudate žene u kasnim 20- im u ostatku Azije i Sjeverne Amerike.

11. Igla na fotografiji je postavljena upravo ispod brade vojnika u kineskoj vojsci tokom treninga tako da brada ostane uspravna; igla također sprječava da vojnik zaspi od iscrpljenosti.Chinese-soldier

Disciplina kineske vojske je legendarna, a ova fotografija je dokaz da oficiri kineske paramilitarne snage imaju strogu obuku, i, u cilju da njihov stav ostane nepokolebljiv i savršen, oni imaju igle u okovratnicima, pored krstova na leđima.

12. Kina je imala najdužu saobraćajnu gužvu u historiji u trajanju od 12 dana i koja se protezala preko 62 kilometra.

60-Mile-Traffic-Jam-in-China

Tokom saobraćajne gužve vozila su se kretala manje od jednog kilometra dnevno, primjećeno je kako vozači igraju karte ili spavaju na asfaltu.

13. Kompanije u Kini su uhvaćene kako prave tofu u ‘otpadnom ulju’ i mariniraju meso u urinu koza.

Gutter-oil

‘Otpadno ulje’ je termin koji se koristi za jestivo ulje koje je reciklirano iz otpadnog ulja prikupljenog iz kanalizacije, odvoda klaonica, restoranskih friteza,…, otkriveno je da nekoliko kineskih proizvođača hrane i restorana koristi ovo ulje prilikom pripreme hrane.
Otkriveno je da su pojedinci također marinirali patke u kozjem ili ovčjim urinu kako bi mu dali miris i okus janjetine, a patka je prodavana kao janjetina.

14. Udisanje zraka u Pekingu ima isti učinak na zdravlje kao da pušite dnevno 21 cigaretu.

air-pollution-in-china

Zrak u Pekingu je toliko zagađen i otrovan da za strastvene pušaće postoji manji rizik da obole od respiratornih bolesti od onih koji žive u glavnom gradu Kine.
U stvari, zemlja je toliko zagađena da je iz zagađenje zraka vidljivo iz svemira, dok Veliki zid nije.

15. U Dongyangu svakog proljeća jaja koja se kuhaju u urinu mladih dječaka se prodaju kao poslastica.

virgin-boy-eggs

Nazvana ‘jaja nevinih dječaka’ ova jaja predstavljaju poslasticu pored stoga što navode više pozitivnih efekata na zdravlje, poput pročišćavanja krvi, ublažavanja groznice i dodatne energije. Urin u kojem se jaja kuhanju je od dječaka, destogodišnjaka ili mlađih, koji su zdravi. Dječacima koji su prehlađeni ili imaju neke druge bolesti nije dozvoljeno da uriniraju u kante koje su postavljene u lokalne škole, vjerovatno kako bi osigurali ‘čistoću’ jaja. I nije dovoljno samo skuhati jaja u urinu, ona zapravo prolaze dvaput proces, prvo se kuhaju u ljusci, a zatim ponovo sa napuknutim ljuskama. 

Izvor: UNB factsBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime