Peticija Milion potpisa za ulazak BiH u Evropsku uniju

0
4

x24962.jpg.pagespeed.ic.b6TEpWaXofSarajevo – Peticija „Milion potpisa za ulazak Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju,koju je inicirao Bernar Henri Lévy uz podršku Žila Hercoga i Florens Hartman predstavljena je danas u Narodnom pozorištu.

Potpisivanje peticije u Sarajevu počelo je u petak nakon praizvedbe predstave „Hotel Europa“ koju je po Levijevom tekstu režirao Dino MUstafić.

Tekst peticije prenosimo u cijelosti:

– Ovdje su prije dvadeset godina granate padale kao kiša. Ovdje su prije dvadeset godina snajperisti pucali na prolaznike. Ovdje je prije dvadeset godina etničko čišćenje, bez presedana od Drugog svjetskog rata, opustošilo cijelu zemlju. Ovdje su prije dvadeset godina slobodni građani pružili otpor barbarstvu i porazili ga, ostavši vjerni antifašističkoj tradiciji Evrope. Evropa je sve to vrijeme stajala skrštenih ruku. Oglušila se na pozive svojih sugrađana iz Bosne i Hercegovine i ostala bez pravog odgovora. Sa cinizmom ravnim samo svojoj neo-minhenskoj popustljivosti okrenula je leđa vlastitoj tradiciji borbe za slobodu i demokratiju i prešutno odobrila pokolj nedužnih. I kada je konačno intervenisala učinila je to kako bi u Daytonu bio nametnut nepravedan sporazum kojim je uspostavljen mir po cijenu podjele zemlje i stvaranja institucionalnog okvira koji je paralizira, osiromašuje i sprječava pomirenje u dušama njenih ljudi. Ova situacija je neodrživa. Ova politička, moralna i historijska greška mora se ispraviti. Evropa se mora odužiti Bosni i Hercegovini, zemlji koja je skupo platila svoju nepokolebljivu vjernost vrijednostima demokratije, kozmopolitizma i multikulturalnosti, tim temeljnim vrijednostima same Evrope.

Samo je jedan način da Evropa to učini: da prizna da Bosna i Hercegovina u potpunosti, neupitno i nepovratno pripada evropskoj zajednici – toj velikoj obitelji prijatelja demokratije i prava – zbog patnje kroz koju je ova mala zemlja prošla, zbog svoje historije, zbog svoje vjekovne tradicije tolerancije i otvorenosti, zbog svog herojskog otpora divljem nacionalizmu koji ju je umalo uništio.

To je razlog zbog kojeg prijatelji Bosne i Hercegovine odavde, iz Sarajeva, na dan obilježavanja stogodišnjice početka kataklizme u koju je Evropa potonula i bila razdirana bez milosti, upućuju apel svim Evropljanima dobre volje da zemlja Ive Andrića bude, u skoroj budućnosti, primljena u Evropsku uniju kao punopravna članica. Prijatelji Bosne i Hercegovine odbacuju argumente onih koji navode ovu ili onu ustavnu odredbu nametnutu u Daytonskom sporazumu kao izgovor za odgađanje početka pregovora između Evropske unije i Bosne i Hercegovine o prijemu u punopravno članstvo. Prijatelji Bosne i Hercegovine dižu svoj glas protiv apsurdne, kafkijanske logike koja ovu zemlju – u kojoj srce Evrope kuca jače nego bilo gdje drugdje – već godinama drži izvan evropskog političkog prostora. Prijatelji Bosne i Hercegovine ovom peticijom zahtijevaju trenutno i bezuvjetno otpočinjanje pregovora između Evropske unije i Bosne i Hercegovine o prijemu u punopravno članstvo, i to tako što bi Evropska unija Bosni i Hercegovini odmah odobrila status kandidata za članstvo, a svi famozni “preduvjeti” čije ispunjenje Evropska unija traži da bi odobrila kandidatski status postali bi predmet pristupnih pregovora.

Koliko poginulih je bilo potrebno da se Francuska i Njemačka pomire? Koliko će godina Bosna i Hercegovina još morati da čeka jer Evropa odbija da se suoči sa svojom nečistom savješću? Uklonimo tu tamnu mrlju sa savjesti Evrope. Izmirimo svoj dug prema Bosni i Hercegovini. i Prestanimo samo pričati da su vrata Evrope otvorena za Bosnu i Hercegovinu. Pustimo Bosnu i Hercegovinu da konačno uđe na ta otvorena vrata Evrope. Neka nas bude milion –  plus Vi! – milion dosljednih Evropljana uvjerenih u ispravnost te odluke i opredjeljenih da se njihov glas čuje potpisivanjem ovog Apela za Evropu istinski solidarnu sa svojim sugrađanima iz Bosne i Hercegovine.

(Novo Vrijeme)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime