Pet kardinalnih grešaka ponuđenog rješenja Lagumđija-Dodik

0
27

lagumdzija_dodik_zSarajevo – Amer Jerlagić – Predsjednik SBiH: Od nesporne pravne činjenice i imovine koja pripada svim građanima pravi se kompromis i podvlađuje Dodiku. Bosna i Hercegovina kao država mora odlučivati o ovim projektima i tu nema prostora za kompromis. Svidjelo se to nekome ili ne.
Stranka za BiH je godinama predlagala ovo rješenje kao jedino svrsishodno rješenje. Sve tri elektroprivrede sa BiH strane, a sa druge strane republika Srbija i njeni partneri.

1. Pitanje rješavanja državne imovine na način kako su to dogovorili Lagumdžija i Dodik je put u unutarnju sukcesiju. Ovo je put u disoluciju i nestanak Bosne i Hercegovine. Dodik više nema potrebu da spominje secesiju. Na ovaj način RS dobiva teritoriju i ima otvoren put za disoluciju. Dodik je sa ovim više dobio, nego što je mogao i u snu sanjati. Ovako nešto mu je samo mogao ponuditi Dobrica Čosić.
Ovo je put u novi ustavno pravni poredak BiH. Ovo je etno teritorijalni model podjele BiH. Ovo je operacionalizacija Prudskog modela. Oni koji su svoju predizbornu platformu gradili na kritikovanju Prudskog sporazuma, postali su na neki način njegovi suizvršioci. Dodik je jednog aktera zamijenio sa drugom dvojicom.
Nakon provedenog genocida i etničkog čišćenja, nakon entitetskih JMBG, nakon protuzakonitog davanja mogućnosti da se na popisu izjasne za entitetsko državljanstvo, sada se nudi zakonska mogućnost da entiteti postanu vlasnici imovine i ”svoje teritorije”. Ukoliko se ovaj nakaradni i po Bosnu i Hercegovinu pogubni zakonski model i ostvari, šta onda reći za onu Karađičevu bolesnu tezu: ”Da je vodio oslobodilački rat za svoju teritoriju”!?

2. Oko najkrupnijeg pitanja za Bosnu i Hercegovinu, kakvo je pitanje državne imovine predlaže se hitna procedura donošenja Zakona kako bi se daleko od očiju šire javnosti i građana, javne polemike i rasprave raskrčmila državna imovina i Bosna i Hercegovina ostala bez grunta.
Na ovaj način Bosna i Hercegovina će postati ”futrola” sa imovinom oko Marindvora.

3. Definisanja mehanizma koordinacije treba ići u pravcu poboljšanja efikasnosti državnih institucija u koordinaciji sa Evropskom Unijom, a ne njihovog ustavnog razvlašćivanja u korist


Drvosječe u politici: Laguzmdžija – Dodik

Pitanje rješavanja državne imovine na način kako su to dogovorili Lagumdžija i Dodik je put u unutarnju sukcesiju. Ovo je put u disoluciju i nestanak Bosne i Hercegovine. Dodik više nema potrebu da spominje secesiju. Na ovaj način RS dobiva teritoriju i ima otvoren put za disoluciju. Dodik je sa ovim više dobio, nego što je mogao i u snu sanjati. Ovako nešto mu je samo mogao ponuditi Dobrica Čosić.

entiteta i kantona, čime se ugrožava suverenitet i međunarodni subjektivitet Bosne i Hercegovine.
Prijedlog kakav su usaglasili oduzima sve ustavne ingerencije države Bosne i Hercegovine i spušta ih na nivo entiteta, kantona i općina.
Svi novci od IPA fondova zaobilaze krovne institucije Bosne i Hercegovine i idu direktno na niže nivoe vlasti. Na ovaj način u istu ravan se dovodi glas države, entiteta i kantona.

4. Projekti na srednjem toku rijeke Drine:
Od nesporne pravne činjenice i imovine koja pripada svim građanima pravi se kompromis i podvlađuje Dodiku. Bosna i Hercegovina kao država mora odlučivati o ovim projektima i tu nema prostora za kompromis. Svidjelo se to nekome ili ne.
Stranka za BiH je godinama predlagala ovo rješenje kao jedino svrsishodno rješenje. Sve tri elektroprivrede sa BiH strane, a sa druge strane republika Srbija i njeni partneri.
Pohvalno je govoriti o investiciji od 800 miliona €, ali još veća dobit za Bosnu i Hercegovinu je koncesiona naknada koja će biti prihod Bosne i Hercegovine, jer se radi o toku rijeke na granici dviju država.

5. Sporazum Dodik – Lagumdžija oko Elektroprenosa Bosne i Hercegovine je put u nestanak tog preduzeća, jer upravo je Dodik onaj koji je osporavao funkcionisanje Elektroprenosa BiH kao jedne od rijetkih integrirajućih državnih kompanija nastalih po Aneksu 9 Daytonskog mirovnog sporazuma. Da je Elektroprenos BiH funkcionisao kako treba, ne bi se ni stvorila akumulirana dobit, jer se radi o neprofitabilnoj djelatnosti. Dobit se stvorila jer su provođeni politički nalozi da se ništa ne radi i ne investira, te da se kompanija ugasi. Ovim sporazumom se želi uzeti investicijska sredstva od Elektroprenosa BiH i potrošiti ih u saniranje budžetskih rupa po entitetima.

(bošnjaci)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime