Pet firmi steklo uslove za pristup tržištu EU

0
2

CE

Tešanj, Mostar, Gračanica – U sklopu finalizacije projekta „CE označavanje – pasoš za izvozno orijentisane kompanije u BiH“ pet bh. kompanija je steklo uslove za postavljanje znaka CE na svoje proizvode, a time i za nesmetan pristup i plasman proizvoda na tržištima zemalja Evropske unije.

Radi se o kompanijama – Inter – Tešanj, AB Neretva – Mostar, E-Metal – Šamac, Limex – Sočkovac i Fining – Gračanica, koje su odabrane nakon javnog poziva, te osposobljene za otklanjanje tehničkih barijera, odnosno za pripremu tehničke dokumentacije u procesu usklađivanja proizvoda sa standardima i zahtjevima EU-direktiva i EN-standarda, koji se odnose na sigurnost proizvoda.

Kako je na pres-konferenciji tim povodom istaknuo predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH) Bruno Bojić, angažman na ovakvim i sličnim projektima biće nastavljen, a time i povećan broj bh. kompanija prisutnih na evropskom tržištu. Precizirao je da je CE znak ključni indikator da je proizvod usaglašen s evropskim zakonodavstvom, podsjećajući da je EU najznačajniji bh. trgovinski partner, te da to svjedoči o kvalitetu proizvoda i usluga bh. privrednih subjekata.

Bojić je iskazao zahvalnost Ambasadi Švajcarske Konfederacije u BiH uz čiju je podršku realizovan spomenuti projekt, a čime se otvaraju mogućnosti za povećanje izvoza i otvaranje novih radnih mjesta.

Uspješnu realizaciju projekta uime švajcarske ambasade pozdravio je koordinator programa za ekonomsku saradnju pri ovoj ambasadi Almir Tanović, naglašavajući spremnost za nastavak saradnje s VTKBiH.

Podsjetio je da švajcarska vlada već 20 godina podržava razvoj BiH, te da strategija na tom planu obuhvata oblasti zapošljavanja i ekonomskog razvoja, kao i nastojanja da se omogući viši stepen konkurentnosti bh. firmi i izvoz na evropsko tržište, odnosno stvaranje boljeg poslovnog okruženja. U

sklopu projekta „CE označavanje – pasoš za izvozno orijentisane kompanije u BiH“, koji je implementirao VTKBiH od septembra 2015. godine, izvršeno je stručno usavršavanje radnika spomenutih kompanija radi prilagođavanja poslovnim uslovima u inostranstvu odnosno pružena kompletna konsultantska usluga na tom planu.

Inače, oznaka CE vrijedi samo za proizvode za koje su donesene specifikacije na nivou EU. Kako bi se na proizvod stavila oznaka CE, potrebno je sastaviti tehničku dokumentaciju kojom se dokazuje da proizvod ispunjava sve zahtjeve na nivou EU. Proizvođač proizvoda snosi isključivu odgovornost za izjavu o usklađenosti sa svim zahtjevima. Jednom kada proizvod dobije oznaku CE, može se dogoditi da distributeri i/ili uvoznici o tome zatraže popratnu dokumentaciju. (Agencije)

(swot.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime