Penzioneri u BiH ‘umiru na rate’

0
3

Sarajevo – Penzioneri u Federaciji BiH sa nestrpljenjem i strahom iščekuju novi zakon o penziono-invalidskom osiguranju.

Zakon je dio reformske agende, a njegov tekst još je u izradi, pa su mnogi važni detalji i dalje nepoznanica za većinu onih na koje se odnosi.

Zbog straha da će regulativa biti nepovoljnija, mnogi ubrzano žele u prijevremenu penziju do kraja godine.

“Kako se može živjeti u ovoj zemlji sa 300 maraka, a da čovjek ima ženu i nekoga još. Kako može? – Nikako. To je umiranje na rate“, tvrdi penzioner Mujo Kafedžić.

“Vi ne možete očekivati od novog zakona ništa drugo nego konstantno urušavanje penzionog sistema u BiH“, kaže penzioner Ago Prljača.

Broj penzionisanih

No cilj nadležnih nije urušavanje, nego, tvrde, održavanje penzionog sektora.

Trenutno je takav da je broj penzionisanih u Federaciji tek nešto veći od broja zaposlenih.

Najniža penzija iznosi 167 eura, najviša 1112.

Mjesečno se na penzije izdvaja blizu 80 miliona, na godišnjem nivou 963 miliona eura.

Umjesto koeficijenata pomoću kojih se trenutno obračunavaju penzije, novim zakonom uvode bodove.

Jedan za prosječnu platu tokom godine, dva za dvostruko veću, pola za platu ispod prosjeka. Množit će se općim koeficijentom, ali hoće li on iznositi 11,5 ili 14,3  Vlada tek treba odlučiti.

“Ako taj opći koeficijent bude 14,3, te nove penzije bit će u rangu ranijih penzija. Ukoliko bi bio u manjem iznosu, onda bi bio u negativnijem položaju“, smatra Vesko Drljača, federalni ministar rada i socijalne politike.

No, raspon između najviše i najniže, najvjerovatnije, ostaje isti.

“Najniža penzija i dalje ostaje zagarantovana. U ovom trenutku mislim da ni najviše penzije neće biti umanjivane. To još uvijek nije definitivno“, ističe Drljača.

Vlast namjerava stimulirati odlazak u penziju osoba s navršenih 40 godina radnog staža.

Negativni bodovi

S druge strane, kod onih koji žele u prijevremenu penziju, obračunavat će negativne bodove.

Znači li to i manje penzije – još se ne zna. Mnoga pitanja još su otvorena.

“Obzirom da se radi o prednacrtu, da li će se izvršiti preračun starih penzija po novom zakonu, to se još uvijek ne zna. Da li bi oni bili u povoljnijem ili nepovoljnijem položaju to je veliko pitanje“, zaključila je Envera Kudić, šefica sektora u Zavodu PIO FbiH.

Zbog straha da će novi zakon donijeti smanjenje penzija, neuobičajeno veliki broj građana podnio je zahtjev za prijevremeno penzionisanje, što predstavlja udar na penzioni fond Federacije.

“Osnovna intencija Vlade je da novi zakon osigura transparentnost do te mjere da svako makar približno može izračunati kolika će mu biti penzija. Čini se da je to mnogo lakše nego osigurati da novi zakon bude i ekonomski održiv. Ipak, plan je da upravo takav dođe pred federalni parlament, i to do 20. januara naredne godine, s retroaktivnom primjenom“, izvijestila je Al Jazeerina reporterka Nadina Maličbegović.

Izvor: Al JazeeraBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime