Pendeš o lobiranju kod članica NATO-a za aktivaciju MAP-a

1
33

marina_pendes-810x539BiH – Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš navela je da intenzivno rade, bar kada je u pitanju Ministarstvo odbrane, na lobiranju kod članica NATO-a da se osigura jedan fleksibilniji pristup aktiviranju Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO za BiH jer se usvajanjem dokumenta Pregled odbrane jasno definira vizija OS BiH u sljedećih deset godina.

“Radimo na intenziviranju naših aktivnosti kada govorimo o uknjižbi perspektivne nepokretne vojne imovine bez obzira da li imali političke ili tehničke probleme, djelujemo kada je u pitanje naše sudjelovanje u mirovnim misijama, odgovor na prirodne katastrofe i nesreće, sudjelovanje u akcijama deminiranja, odnosno čišćenja onečišćenih površina u Bosni i Hercegovini. Imamo visok stupanj interoperabilnosti i kompatibilnosti Oružanih snaga BiH sa snagama NATO-a. Sve su to činjenice koje bi, po mom mišljenju, trebale doprinijeti i uvjeriti naše partnere da BiH zaslužuje aktiviranje MAP-a”, naglasila je Pendeš.

Svi u BiH treba da daju svoj doprinos za aktiviranje MAP-a

Naime, Bosna i Hercegovina iako se očekivalo nije 2016. godine na Samitu NATO-a početkom jula u Varšavi dobila Aktivacijski plan za članstvo (MAP) u NATO, ali je krajem godine usvojen jedan vrlo važan dokument Pregled odbrane BiH.
Tim povodom sa ministricom odbrane Bosne i Hercegovine smo razgovarali o tome koja su njena očekivanja od 2017, odnosno možemo li govoriti o narednoj godini kao onoj koja će donijeti aktiviranje MAP-a za BiH.

Kada govorimo o aktiviranju MAP-a za Bosnu i Hercegovinu ne ovisi to samo o Ministarstvu odbrane BiH nego cjelokupnog Vijeća ministara BiH i Bosne i Hercegovine, ali isto tako od članica NATO zemalja. Ja sam uvjerena da ćemo mi iz Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH poduzeti sve da sve aktivnosti koje su planirane kako bi se aktivirao MAP odraditi pravovremeno. Zahvalna sam svima koji su sudjelovali u kreiranju i doprinijeli da se u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine usvoji dokument Pregled odbrane BiH. Jednako tako postoji povjerenstvo koje je zaduženo da do kraja sljedećeg mjeseca, 31. siječnja/januara 2017. godine napravi plan implementacije koji je vezan za dokument Pregled odbrane kako bi smo onda mogli jasno prepoznati i aktivnosti i rokove, ali i nositelje aktivnosti za svaku od predviđenih aktivnosti Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH“, navela je Pendeš.

Ministrica odbrane BiH govorila je i o tome šta je još preostalo da uradi Bosna i Hercegovina kao jedan od preduvjeta za aktiviranje MAP-a u NATO za BiH.

Mislim da ne ulazi samo Ministarstvo odbrane BiH u NATO ili samo Ministarstvo odbrane BiH ne aktivira MAP. Postoje i drugi koji moraju imati svoju ulogu i prepoznati sebe u tom procesu i ja očekujem od tih institucija da odrade svoj dio posla. Jer, aktiviranje MAP-a ili bolje rečeno članstvo u NATO-u nije samo jednako odbrambeni savez nego i politički savez i sukladno tome očekujem znači od drugih institucija da sa svoje strane učine sve kako bi se adekvatno prezentirao doprinos koji daje Bosna i Hercegovina generalno miru u svijetu, a isto tako reformskim procesima u unutar same Bosne i Hercegovine“, stava je Pendeš

S obzirom kako u entitetu Republika Srpska i dalje nije uknjižena niti jedna lokacija perspektivne nepokretne vojne imovine sa ministricom odbrane BiH razgovarali smo o tome i je li samo uknjižba te vojne imovine zapravo preostali uvjet BiH za aktiviranje MAP-a.

Upis ili uknjižba perspektivne nepokretne vojne imovine je naš uvjet sa Samita NATO-a još iz Tallinna. I to je logično, ali mislim da u momentu kada je taj uvjet postavljen pred BiH možda se nije imala detaljna analiza i sve činjenice, odnosno nije se raspolagalo svim činjenicama. Ljudi su vjerovali u najboljoj namjeri da je to nešto što je tehničke naravi, koje nije problematično u smislu implementacije. Ali, kada se počeo proces onda se vidjelo da postoji mnogi problemi koji nisu samo političke naravi kada govorimo o uknjižbi perspektivne nepokretne vojne imovine“, navela je Pendeš.

Na pitanje kada očekuje da bi BiH mogla dobiti aktiviranje MAP-a u NATO ministrica odbrane BiH ističe da se “na telefonskoj sjednici partnera može donijeti jedna takva odluka”.

Tek nakon MAP-a nastaje pravi proces prilagodbe

“To ne ovisi od Ministarstva odbrane BiH ili ministrice odbrane. To ovisi od sviju nas koji predstavljamo državu BiH”, poručila je Pendeš.

Ministrica odbrane BiH govorila je i o tome ka su perspektive u budućnosti, odnosno da li stoji konstatacija, kako se često tvrdi, da BiH i kada bi odmah dobila aktiviranje MAP-a neće ni za deset godina postati punopravna članica NATO-a ili se zapravo radi o pesimističkim opredjeljenjima koja se iznose kada je u pitanju NATO.

Mislim da kada se izvrši jedna detaljna analiza šta su to odbrambeni, a šta su to politički ciljevi zemalja članica NATO-a doći će se do odgovora. A, aktiviranjem MAP-a ustvari tek tada nastaje pravi proces prilagodbe određenih reformskih rješenja ili iznalaženje određenih reformskih rješenja koji se ne tiče odbrane nego se tiču pravne države, ustava, vladavine prava, zaštite ljudskih prava, sloboda, finansijske reforme. I to neće biti zadaća Ministarstva odbrane BiH nego određenih institucija Vijeća ministara BiH, odnosno dublje zavisno da li je to podijeljena nadležnost ili izvorna nadležnost. U tom smislu kažem da znači aktiviranje MAP-a je najveće opterećenje ili zadaća Ministarstva odbrane BiH, ali nije samo Ministarstva odbrane BiH”, navela je Pendeš.

Ministrica odbrane BiH poručila je da je optimista te da misli da što se tiče Ministarstva odbrane BiH oni će učiniti sve da u prvoj polovini 2017. u najmanju ruku sve ono što je zadaća Ministarstva odbrane BiH bude odrađeno.

(anadolija)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime