Patrijarh Irinej sa zvaničnicima RS: Uvažavati institucije i spustiti tenzije (Foto)

1
100

Patrijarh Irinej sa zvaničnicima RS: Uvažavati institucije i spustiti tenzije (FOTO)

Bijeljina, Banja Luka – Na današnjem sastanku velikodostojnika Srpske pravoslavne crkve /SPC/ i najviših zvaničnika Republike Srpske u Bijeljini zaključeno je da je ubuduće neophodno jedinstvo i međusobno uvažavanje predstavnika srpskog naroda na svim nivoima vlasti u BiH.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej izjavio je nakon sastanka da je razgovarano o aktuelnim problemima, da je izneseno mišljenje Crkve i zvaničnika Srpske, te da će zaključci sa ovog skupa biti orijentir za buduće djelovanje.

“Razgovorali smo onako kako to priliči onima koji predstavljaju narod i onima koji predstavljaju Crkvu. Mislim da smo dovoljno sagledali i da smo dovoljno razgovarali o svim tim problemaima i to će biti jedan orijentir u našem životu i u našem ponašanju danas i ubuduće”, naglasio je patrijarh Irinej.

Patrijarh Irinej rekao je novinarima da su danas predstavnici SPC došli da razgovaraju sa predstavnicima Republike Srpske o nekim aktuelnim problemima koji su prisutni u našem vremenu, da kažu mišljenje Crkve o tim pitanjima i da čuju šta predstavnici vlasti Republike Srpske misle o tim problemima.

“Došli smo da čujemo na koji način i kako da se kao narod, kao Crkva i kao Republika Srpska postavimo prema tim problemima koji su prisutni u našem vremenu i našem životu”, rekao je patrijarh Irinej.

Izrazio je zadovoljstvo što je danas u Bijeljini i Republici Srpskoj. “Više puta sam dolazio sa puno radosti u duši kada sam među svojima i među svojim narodom”, rekao je patrijarh Irinej.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je nakon sastanka  da je ključni rezultat današnjeg razgovora poziv na jedinstvo i međusobno uvažavanje.

“Poziv za jedinstvo koji je uputio Sveti arhijerejski sinod i pogotovo NJegova svetost patrijarh srpski Irinej, apsolutno treba razumjeti i shvatiti kao potrebu usaglašavanja i političkog kursa koji podrazumijeva staloženost i mirno rješavanje problema između političara u Republici Srpskoj”, rekao je Dodik novinarima nakon sastanka u Vladičanskom dvoru u Bijeljini.

On je u ime političke grupacije koju predstavlja pozvao sve na uzdržano ponašanje i da se pokuša stvoriti prostor za konsenzus i za kreativan razgovor.

“Bila je ovo prilika da potvrdimo i naglasimo potrebu za jedinstvo i međusobno uvažavanje i da se iz političkog razgovora i govora izbaci isključivost, a pogotovo elementi bilo kakvog nipodištavanja”, rekao je predsjednik Srpske.

Prema njegovim riječima, treba da se iskaže potpuno uvažavanje težine i značaja obavljanja svih javnih funkcija na nivou Republike Srpske i na nivou BiH iz Republike Srpske i da se na tom osnovu uspostavi koordinacija i eliminišu svi nesporazumi koji su bili predmet različitih tumačenja.

Dodik je rekao da je zahvalan NJegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju, članovima Sinoda i vladikama iz Republike Srpske koji su danas bili na sastanku na kojem je razgovarano o aktuelnim pitanjima.

“Zaključili smo da se mora češće razgovarati na svim nivoima i u okviru političkih struktura i sa Srpskom pravoslavnom crkvom /SPC/ i drugim vjerskim zajednicama”, dodao je Dodik.

On je rekao da se na sastanku razgovaralo i o konkretnim pitanjima, kao što je sporazum Islamske vjerske zajednice i BiH.

“SPC se naravno ne miješa u poslove države i smatra se da je to posao koji treba da urade nadležne institucije i organi, što je opšti zaključak u vezi sa tim pitanjem”, istakao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović rekao je da je poruka sa ovog sastanka da dogovor kuću gradi, naglasivši da je Republika Srpska “važnija od svih nas”.

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da ovo bio dobar i koristan razgovor na kojem je iznesen jasan stav SPC da se neće miješati u ugovor BiH i Islamske vjerske zajednice. On je dodao da je rječnik kojim se političke razlike iskazuju potrebno svesti u tolerantniji okvir.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić ocijenio je da je ovo bio dobar sastanak na kojem je dogovoreno da budu uvažavane institucije i funkcije i da u komunikaciji prestane korištenje jezika koji izaziva tenzije.

Sastanak je održan u Vladičanskom dvoru u Bijeljini gdje su prisustvovali Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, članovi Svetog arhijerejskog sinoda, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić.

(nezavisne.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime