Pasoš BiH “moćniji” od američkog

0
70

Građani BiH bez viza mogu da putuju u 60 zemalja

Bosna i Hercegovina najlošije je rangirana na Zapadnom Balkana, osim Kosova, na novoj listi Passport Indexa, stranice koja analiza snagu putnih isprava širom svijeta. Globano, BiH je rangirana na 19 poziciji, što i nije loše, ali među susjednim državama najslabije pozicionirana u pogledu mogućnosti državljana da putuju u vrijeme pandemije korona virusa.

U odnosu na prošlu godinu, ostvaren je određeni napredak, ali su ispred BiH i dalje Crna Gora, Srbija, Hrvatska, Sjeverna Makedonija. Kosovo je, daleko najlošije pozicionirano na 65 poziciji, ali je to razumljivo imajući u vidu da još uvijek veliki broj država nije priznao nezavisnost.

Prema podacima Passport Indexa, građani BiH mogu bez vize u 58 država svijeta, 35 mogu dobili vizu pri dolasku dok je viza potrebna za 103 države.

Prestižnu titulu ove godine osvojio je Novi Zeland, pošto vlasnici ovog pasoša mogu da putuju u čak 129 zemalja bez vize.

Japan, koji je bio prošlogodišnji pobednik, pao je na drugo mesto koje s njim dijeli još sedam zemalja – Nemačka, Austrija, Švajcarska, Luksemburg, Irska, Južna Koreja i Australija. Ponosni vlasnici ovih pasoša mogu bez vize da putuju u čak 128 država sveta.

Na trećem mestu, sa mogućnošću da bez dodatnih papira obiđu 127 zemalja jesu Francuska, Španija, Italija, Švedska, Finska i Belgija.

Slovenija je na petom mjestu, Hrvatska na 8., Srbija na 12., Sjeverna Makedonija nalazi se na 16. poziciji, Crna Gora na 18, a Bosna i Hercegovina na 19. mjestu.

SAD se ne nalaze među prvih 10, već su na 21. mjestu zajedno sa Malezijom, uz bezvizni pristup u 52 zemlje i vizom po dolasku za 40 destinacija.

 

Izvor: avaz.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime