Partnerstvo s dijasporom za održiv ekonomski razvoj općine Žepče

0
13

Žepče – Općina Žepče potpisala je ugovor o suradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BIH za implementaciju projekta „Partnerstvo s dijasporom za održiv ekonomski razvoj općine Žepče“ koji je u skladu sa Strategijom u oblasti migracije i azila BIH 2012.-2015. godine. Razvojna agencija Žepče – RAŽ će provoditi projektne aktivnosti.

Projekt financira Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BIH, a sufinanciraju Općina Žepče i Razvojna agencija Žepče. Suradnici na projektu su kompanije “Praha” d.o.o. i “Kamin Studio” d.o.o. Žepče čiji su vlasnici podrijetlom iz općine Žepče, ali godinama žive u Češkoj i Norveškoj.

Opći cilj projekta je uspostavljanje i održavanje aktivne veze s dijasporom u cilju iskorištenja zajedničkih gospodarskih i ljudskih potencijala koji će doprinijeti održivom gospodarskom razvoju općine Žepče.

Realizacijom projekta “Partnerstvo s dijasporom za održiv ekonomski razvoj općine Žepče“  osnažiti će se interni kapaciteti općinske administracije za uspostavljanjem bolje komunikacije s dijasporom, i ohrabriti dijaspora da investira u razvojne projekte u općini Žepče.

Očekivani rezultati projekta su: ojačani informativno-komunikacijski kapaciteti lokalne samouprave u uključivanju dijaspore u lokalni razvoj i promociju investicija; uspostavljeni mehanizmi za poslovno povezivanje i razmjenu znanja i iskustva između predstavnika dijaspore i privatnog sektora koji posluje u općini Žepče; i promovirani investicijski i potencijali općine Žepče u zemljama Europske unije u cilju privlačenja stranih investicija.

Aktivnosti projekta uključivat će izradu interaktivnog web portala za bržu komunikaciju i povezivanje s dijasporom općine Žepče, uspostavu online baze s podacima o kompanijama  iz općine Žepče i bh dijaspore, o nevladinim udrugama koje čuvaju kulturu i običaje naroda općine Žepče, i o pojedincima koji svojim primjerom doprinose razvoju općine Žepče.

Kroz projekt će se izraditi informativna brošura o žepačkoj dijaspori i organizirati konferencija posvećena žepačkoj dijaspori (promoviranje primjera dobre prakse).

Prva od aktivnosti ovog projekta jest pokretanje facebook stranice Žepče i dijaspora gdje će svi Žepčaci moći odmah dostaviti svoje kontakt podatke u bazu dijaspore, i dobiti više informacija o tome kako se uključiti u ovaj projekt.

Namjera Općine Žepče je da pronađe Žepčake u svijetu, da ih poveže u partnerstvo s zavičajem i zajedno s svojom dijasporom radi na razvoju općine Žepče u budućnosti. Posebno će se uspostaviti veza s mladim ljudima koji su druga generacija koja živi izvan domovine i koji pomalo zaboravljaju svoj zavičaj.

(akta.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime