Partnerstvo Istanbulske i Sarajevske berze je strateško

0
18

predsjednik-istanbulske-berze-ibrahim-turhan-_trt-bosanski-34978Sarajevo, Turska  ̶  Istanbulska berza gleda na partnerstvo sa Sarajevskom berzom kao na strateško partnerstvo, poručio je predsjednik Istanbulske berze Ibrahim Turhan, na konferenciji za novinare u Sarajevu održanoj nakon uvrštavanja bh. domaćeg proizvoda vrijednosnih papira na Istanbulskoj berzi, koji su od prošle sedmice prisutni na turskom tržištu kapitala.

Radi se o projektu vezanom za SASX-10, benchmark indeksu Sarajevske berze koji se od 15. decembra 2014. godine nalazi se u opticaju na Tržištu opcija i futuresa na Istanbulskoj berzi (VIOP).

Direktor Sarajevske berze Tarik Kurbegović poručio je da se radi samo o jednom u nizu projekata koji ukazuju na vrlo konkretnu i intenzivnu saradnju dviju berzi.

“Prvi veoma važan i konkretan projekat koji je Sarajevska berza već realizovala sa Istanbulskom berzom jeste aplikacija koji je SASE uspostavila u svrhu distribucije informacija na svim svjetskim vendorima (dobavljacima). Projekat koji je uslijedio je trgovina futuresima (ugovor o kupovini ili prodaji standardne količine određene robe po utvrđenoj cijeni i u određenom trenutku u budućnosti)”, rekao je Kurbegović.

– Proizvodi SASE dostupni milionima investitora iz svijeta –

Prema njegovim riječima, idući projekat i najvažniji koji je planiran za narednu godinu je uvezivanje dviju berzi, takozvani “order routing sistem” koji će omogućiti investitorima sa Istanbulske berze da direktno posredstvom svojih brokera mogu trgovati na Sarajevskoj berzi i obrnuto.

Kurbegović je podsjetio da od prošle sedmice milioni investitora koji svaki dan otvaraju platformu Istanbulske berze vide proizvode koji su vezani za Sarajevsku berzu.

“Za regionalne berze kaže se da su male”, kazao je Kurbegović te dodao kako je uvezivanje regionalih berzi sa partnerskom Istanbulskom berzom upravo premoštavanje ovog problema, jer se na taj način postaje dijelom velike porodice uvezanih tržišta kapitala.

– Posvećeni prenošenju iskustva i znanja na Sarajevsku berzu –

Predsjednik Uprave Istanbulske berze Ibrahim Turhan je poručio je kako je partnerstvo Istanbulske sa Sarajevskom berzom donijelo svoj prvi konkretan i opipljiv rezultat, dodavši da će Indeks SASX-10 od sada moći trgovati u Istanbulu.

On je podsjetio da je Turska 16. najveća ekonomija na svijetu te da je ove godine zemlja predsjedavajuća na platfomi G20, koja je jedna od najvećih platformi za raspravu o budućnosti ekonomije.

“Berza u Istanbulu je najveća berza u cijeloj regiji. Naš dnevni promet je oko 15 milijardi dolara i to je više od prometa na većini berzi u regiji. Mi smo smo zaista posvećeni da prenesomo dio svog znanja na SASE”, kazao je Turhan, te dodao: “Mi na ovo partnerstvo gledamo kao na strateško partnerstvo, tako da će ono biti dugotrajno, kao što je i naše proijateljstvo i partnerstvo sa BiH.”

Direktor marketinga i prodaje Istanbulske berze Adnan Serhat Gogrun uvjeren je kako ovim projektom Sarajevska berza neće jačati samo veze sa Istanbulskom berzom već da će biti izložena i globalnim i međunarodnim investitorima.

Na konferenciji za novinare je također naglašeno da za ulazak u ovo partnerstvo imaju priliku i druge regionalne berze.

SASX-10 je benchmark indeks Sarajevske berze – burze vrijednosnih papira, koji prati kretanje cijena prvih 10 kompanija na tržištu mjereno po tržišnoj kapitalizaciji i frekvenciji trgovanja.

Ovaj indeks nije ograničen samo na jedan tržišni segment; u njegov sistem mogu biti uvršteni kako emitenti sa kotacije, tako i sa slobodnog tržišta.

(Anadolu Agency)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime