Parlament FBIH: Najviše govora o ovdašnjem budžetu ferk-a

0
11

s_3360931185441Sarajevo – Najviše vremena danas na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH proteklo je u raspravi povodom prijedloga ovogodišnjeg budžeta Regulatorne komisije za energiju u FBiH (FERK), planiranog i odobrenog većinom glasova u iznosu od 2.895.411 KM. 

Poslanik Dževad Agić (SDA) bio je najglasniji u zahtjevu da poslanici ne odobre taj budžet jer su, kako je naveo, dvije plaće u FERK-u od 5.583 KM među najvećih dvadesetak plaća u FBiH koje je nedavno prikazala Porezna uprava FBiH.

Naglašavajući da je njegova poslanička plaća 2.564 KM, federalnih ministara 2.800 KM, a federalnog premijera 3.200 KM, Agić je naveo da u Agenciji za bankarstvo FBiH, na primjer, plaće iznose i do 11.299 KM, u Razvojnoj banci FBiH oko 10.000 KM, a u Agenciji za nadzor osiguranja FBiH od 5.600 KM do 9.900 KM.

Agić je predložio a većina ostalih članova Predstavničkog doma prihvatila (56 “za”, pet “protiv” i deset “uzdržanih”) zaključak kojim je Vlada FBiH zadužena da što prije, a najkasnije za 20 dana, dostavi u parlamentarnu proceduru izmjene i dopune Zakona o platama i drugim materijalnim pravima članova organa, upravljanja institucija FBiH i javnih preduzeća s većinskim vlasništvom FBiH, a shodno jednom od zaključaka usvojenom na ranijoj vanrednoj sjednici Predstavničkog doma održanoj u kontekstu javnih protesta građana održanih od 5. do 20. februara.

-Cilj je svođenje “na razumnu mjeru” i vezivanje za prosječnu plaću u FBiH enormnih primanja članova upravnih organa, institucija FBiH i javnih preduzeća s većinskim vlasništvom FBiH – kazao je Agić.

Članica FERK-a Đulizara Hadžimustafić, obrazlažući generalno ovogodišnji budžet te komisije, kazala je da je povećan za 7,59 posto u odnosu na 2013. te da su predviđene iste plaće kao i prošle godine, uz povećanje broja zaposlenih za šest.

(source.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime