Parlament BiH odbio da upozori RS zbog najave raspisivanja referenduma

0
4

Zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Denis Bećirović tražio je da se na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u dnevni red uvrsti tačka koja glasi “Prijedlog zaključaka Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u povodu zakazivanja antidejtonskog, antiustavnog i nelegalnog referenduma u bh. entitetu RS kojim se najozbiljnije ugrožavaju mir i mirovni proces u državi BiH”.

Zahtjev je odbijen zbog nepostojanja entitetske većine iz Republike Srpske i to u omjeru cjelokupnih glasova 22 za, 13 protiv i dva suzdržana.

U jednom od odbijenih zaključaka stoji da Zastupnički dom PSBiH podsjeća organe vlasti u RS-u na jasno definisano ustavnu odredbu prema kojoj entiteti u državi moraju u potpunosti poštivati Ustav BiH, koji je nadređen ustavima i zakonima entiteta.

Predloženo je i da se upozore organi RS-a da je raspisivanje entitetskog referenduma o pitanjima koja su po bilo kojem osnovu u nadležnosti države BiH, državnih institucija i koja se tiču svih građana i naroda BiH, antidejtonski i protuustavni čin koji ugrožava mir i sigurnost svih naroda i građana BiH.

Tražio je i da Zastupnički dom snažno istakne da je obaveza poštivanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti države BiH suštinski dio Dejtonskog mirovnog sporazuma i jasno propisana obaveza u Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH.

“Odluka o raspisivanju entitetskog referenduma u bh. entitetu RS o konačnoj i obavezujućoj odluci Ustavnog suda države BiH, kao i javne najave zvaničnika bh. entiteta RS da planiraju organizirati niz referenduma u narednom periodu, predstavlja direktno kršenje suštinskih dijelova Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH s nesagledivim posljedicama”, piše u jednom od zaključaka.

(klix)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime