Pargan: Negiranje bosanskog jezika i jednog naroda je oblik diskriminacije, šovinizma i fašizma

1
55

BiH – PARGAN: Svako ugrožavanje prava na jezik je diskriminacija, negiranje, a primijenjeno na bosanskohercegovačke prilike – to je oblik šovinizma i fašizma, kojim se želi izbrisati jedan narod, jedna polulacija govornika, jedan identitet.

Poznati bosansko-hercegovački književnik i novinar, profesor bosanskog jezika i književnosti Mehmed Meša Pargan, javno je negodovao na pisanje više medija iz susjednih zemalja zbog negiranja bosanskoga jezika. Pargan u svojoj rekaciji piše:

Dugo sam vaš čitalac, ali u posljednje vrijeme sam svjedokom određenih promjena koje se kao princip ili opredjeljenje Redakcije pojavljuju u vašim tekstovima, koji se odnose na Bosnu i Hercegovinu. Cijenim vaš medij i ne želim ga prestati čitati, zato sam odlučio da vam napišem reakciju – negodovanje zbog negiranja bosanskoga jezika.

U svojim tekstovima ste počeli tendenciozno negirati bosanski jezik, koristeći se sintagmom bošnjački jezik, (jezik po imenu bošnjački ne postoji i svako korištenje takvoga imena je negiranje jednog jezika i jednoga naroda). Da vas podsjetim da je prvi rječnik bosanskog jezika objavljen 1631. godine, te da danas oko dva miliona ljudi u Bosni i Hercegovini i svijetu svoj jezik naziva bosanskim. Međunarodne konvencije o ljudskim pravima kažu da jedan jezik ima svojstvo postojećeg, živog jezika, sve dok i jedan čovjek govori tim jezikom i naziva ga tim imenom. Svako ugrožavanje toga prava je diskriminacija, negiranje, a primijenjeno na bosanskohercegovačke prilike – to je oblik šovinizma i fašizma, kojim se želi izbrisati jedan narod, jedna polulacija govornika, jedan identitet.

Ukoliko insistirate na tome da vi želite moj bosanski jezik zvati drugačije, onda ću to, zajedno sa brojnom zajednicom govornika bosanskoga jezika smatrati negiranjem, diskriminacijom i nepoštivanjem našega identiteta, te kršenje ljudskih prava.

Uvjeren sam da jedan ozbiljan medij poput vašega nije to učinio ciljano i da ne želi biti u funkciji fašističkih ideologija koje su od prije nekoliko mjeseci odlučile masovno negirati osnovno ljudsko pravo – pravo na jezik, negirajući bosanski jezik i nazivajući nepostojećim imenima. A naš jezik se stotinama godina zove bosanski jezik.

Napominjem, ovo reagiranje ne dostavljam kako biste ga objavili, iako nemam ništa protiv toga. Želim da dođe do odgovornih osoba koje mogu spriječiti dalju diskriminaciju putem vašega medija, zaključio je u svom negodovanju Mehmed Pargan, književnik i novinar, profesor bosanskog jezika i književnosti.

(bosnjaci.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Ti ,sto su vas, vestacki napravili ,da ste narod , ispastaju zbog toga.
    Sto se nas tice , samo sto dalje od nase REPUBLIKE

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime