Pao broj prijava za upis na gotovo svim fakultetima u Sarajevu

0
7
Pao broj prijava za upis na gotovo svim fakultetima u Sarajevu
Univerzitet u Sarajevu (UNSA) planirao je u dva julska prijemna termina primiti prijave 5.880 studenata, no pristiglo je tek 3.750 ili tek nešto više od 60 posto planiranog broja, navodi Al Jazeera Balkans.

Prorektorica za nastavu UNSA Aida Hodžić kazala je da su mogući uslovi smanjenog interesa prelazak s osmogodišnjeg na devetogodišnje osnovno obrazovanje, demografski pad koji je očit, migracije koje su globalni problem i nelojalna konkurencija od privatnih fakulteta.

Vlada Kantona Sarajevo odbacuje mogućnost pojave “bijele kuge” jer posljednje tri godine osnovne škole u Kantonu Sarajevo bilježe povećan broj upisa u prve razrede. Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo smatra da je uvođenje devetogodišnjeg obrazovnog sistema osnovni razlog manjeg broja prijava na fakultetima.

“Desila se jedna generacija gdje je više učenika bilo i to je ova prethodna generacija. Poslije nje je došla ova generacija koja ove godine upisuje univerzitet i gdje je znatan broj učenika”, rekao je Al Jazeeri Balkans ministar obrazovanja KS Elvir Kazazović.

Ipak, Kazazović smatra da osim rasta broja privatnih fakulteta u obzir treba uzeti i činjenicu da danas gotovo svaki kanton u entitetu FBiH ima svoj univerzitet. Međutim, primjer Sveučilištva u Mostaru govori da i oni bilježe pad prijava.

“Prijavilo se oko 2.600 studenata što je za nekih 500 studenata manje nego prošle godine”, rekao je pomoćnik rektorice Sveučilišta u Mostaru za studente Vojo Višekruna.

Zanimljiva je informacija da u Mostaru pada interesovanje za skoro sve fakultete i smjerove, osim za Medicinski fakultet. Slična je situacija i u Sarajevu gdje osim za Akademiju scenskih umjetnosti i Likovnu akademiju raste interes za smjerove medicinske struke.

“Negativna pojava je da veliki broj studenata i srednjoškolaca koji su završili medicinske škole odlazi vani. Tamo imaju dobre uslove za zaposlenje i traženi su na tržištu”, rekao je Kazazović.

Istraživanja pokazuju da je upravo nezaposlenost jedan od najčešćih razloga odlaska mladih iz BiH. Naime, procenat nezaposlenih u našoj zemlji ne pada ispod 40 posto, a mladi su posebno ranjiva kategorija jer je procenat nezaposlenih među mladima veći od 60 posto.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime