Paddy Ashdown: ‘BiH je krenula unazad, što je opasno’

0
8

50343063_007195283-11-620x360BiH – Bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown ocijenio je da je za prvih deset godina nakon rata BiH predvodila aktivnosti na putu ka evropskim integracijama u regionu, ali je krenula natrag.

– To je opasan put. BiH danas je daleko od ciljeva za 2014. godinu. Kada sam otišao 2006. stvari su bile puno bolje nego danas. Politika međunarodne zajednice danas je politika neangažmana i očekivanja da će vrijeme učiniti svoje. Međutim, jasno je da neće. Poruka je međunarodnoj zajednici da današnji pristup ne funkcionira – kazao je Ashdown, koji učestvuje na Rose-Roth seminaru, čija je tema: “Sigurnost i demokratizacija u jugoistočnoj Evropi: Jačanje stabilnosti, promoviranje reformi”.

Izrazio je istinsku zabrinutost i tugu zbog svega što je ranijih godina učinjeno, a što je do danas propalo.

– Nedavni nemiri trebaju biti poziv i za međunarodnu zajednicu i za bh. političare. Demontracije ne predstavljaju zavjeru i nisu etnički zasnovane, već predstavljaju vrisak bola i ljutnje zbog načina vladavine. Njihova je poruka jasna – pozabavite se našim problemima i povedite nas u bolju budućnost – kazao je Ashdown.

Po njegovim riječima, političari trebaju služiti narodu i preduzeti odgovornost za budućnost zemlje.

– Na prvo mjesto bh. političari trebaju staviti politiku utemeljenu na vladavini prava, umjesto politike razdvajanja. Trebaju prestati s trošenjem novca koji trebaju usmjeriti na izgradnju sigurne budućnosti – tvrdi Ashdown.

Počeo seminar parlamentaraca NATO-a, BiH i regiona

Neki političari u BiH, dodaje, „igraju na kartu Moskve ili još opasniju kartu slavenstva, te se nadaju da će nelegalni referendum na Krimu omogućiti sličan referendum u BiH, a s druge strane Rusija ne radi ništa da to obeshrabri“.

(Fokus.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime