Ozvaničena saradnja na procesuiranju ratnih zločina

0
1

tuzilastvo-jellowBiH, Holandija  ̶  Tužilac Mehanizama za međunarodne krivične sudove /MMKS/ Hasan Dželou potpisao je   memorandume o razumijevanju sa tužilaštvima u BiH, čime je ozvaničena saradnja na procesuiranju ratnih zločina između nasljednog mehanizma Haškog tribunala i pravosudnih institucija u BiH.

Dželou je potpisao memorandume sa glavnim tužiocem BiH Goranom Salihovićem, tužiocem Republičkog tužilaštva Republike Srpske Nenadom Vranješom, glavnim tužiocem Federalnog tužilaštva Zdravkom Kneževićem i zamjenikom glavnog tužioca Javnog tužilaštva Brčko distrikta Gojkom Stjepanovićem.

Dželou je izrazio zadovoljstvo što je potpisao memorandume tokom svoje prve posjete BiH na funkciji tužioca MMKS, te istakao da će MMKS pružati punu pomoć i podršku tužilaštvima u BiH, kao što je to do sada činio Haški tribunal.

“Nastavićemo da dajemo informacije iz baze podataka Haškog tribunala pravosuđu u BiH i pomagati u procesuiranju počinilaca ratnih zločina. Mehanizam polako preuzima nadležnosti oba međunarodna krivična suda, a očekujemo da iduće godine od suda za bivšu Jugoslaviju preuzmemo žalbeni postupak u predmetima protiv Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Gorana Hadžića i Vojislava Šešelja”, rekao je Dželou.

On je  kazao da podržava rad Gorana Salihovića, te je pohvalio njegov rad, kao i rad Tužilaštva BiH u procesuiranju predmeta ratnih zločina.

“U budućnosti imaće svu našu podršku u svom radu”, istakao je  Dželou.

“Mi smo na istom putu i mi smo istinski saveznici zato što poduzimamo sve što je u našoj moći da zločini ne ostanu nekažnjeni i da se počinitelji ne mogu nigdje sakrivati od procesuiranja”, izjavio je Salihović.

Tužilac MMKS-a, koji boravi u trodnevoj posjeti BiH, najavio je da će sutra i prekosutra posjetiti stratišta iz proteklog rata na kojima su ubijene žrtve iz sva tri konstitutivna naroda u BiH.

Dželou će sutra posjetiti Memorijalni centar Potočari kod Srebrenice, a u četvrtak, 11. septembra, posjetiće selo Bradina kod Konjica i Grabovica kod Mostara.

Salihović je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem memoranduma, čija će primjena omogućiti nastavak međunarodne saradnje, te naveo da BiH ima dobru regionalnu saradnju u procesuiranju ratnih zlčina.

“Sporazumima koje smo potpisali sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom naša tužilaštva šalju poruku da se ratni zločinci u regiji više neće imati gdje skrivati”, dodao je Salihović.

Tužioci Vranješ, Knežević i Stjepanović nisu željeli davati izjave nakon potpisivanja memoranduma sa tužiocem DŽelouom.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove osnovale su Ujedinjene nacije da bi preuzeo sve funkcije Haškog tribunala i Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu nakon njihovog “gašenja”.

(bhrt.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime