Ozvaničen prvi dan dislocirane nastave na Fakultetu informacionih tehnologija

1
30

Copy-of-IMG_4676-620x358Goražde – Zahvaljujući Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, u Goraždu je danas zvanično započela dislocirana nastava Fakulteta informacionih tehnologija Univerziteta „Džemal Bijedić“ iz Mostara.

Kako to i priliči, prvi dan nastave za one koji su donijeli odluku da svoje visoko obrazovanje steknu na ovom fakultetu bio je svečan.

Čestitke studentima uputili su premijer BPK Goražde Emir Frašto, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Dževad Adžem i dekan Fakulteta Jasmin Azemović.

U svom obraćanju studentima premijer Frašto je kazao da će Vlada BPK Goražde dati svoj doprinos u organizaciji nastave ovog fakulteta, s tim da će dalje opredijeljenje Vlade da finansira rad visokoškolskih ustanova na području našeg kantona prvenstveno zavisiti od ozbiljnosti i rezultata samih studenata.

Copy of IMG_4675

„Kadrovi koji završe ovaj fakultet predominantno zauzimaju sva radna mjesta na prostoru BiH. Ova Vlada napravila je ogroman iskorak u sferi obrazovanja i praćenja svjetskih trendova , pogotovo kada je u pitanju visoko školstvo, odnosno obrazovanje. To je veoma bitno, jer  savremeni svijet i svijet globalno,  kreće se u potpuno drugom smjeru od okvira  u kojem smo mi naučili da se obrazujemo. Svijet obrazovanja u budućnosti je svijet znanja i mi smo se opredijelili za informacione tehnologije čisto iz razloga jer tržište rada kako evropsko, tako i svjetsko,  traži visokoobrazovane kadrove koji su spremni programirati, operirati i upravljati složenim sistemima“-istaknuo je ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Dževad Adžem.

Copy of IMG_4664

„Nadamo se da će studenti iskoristiti  potencijal koji im je omogućen od strane Vlade BPK Goražde. Njihova beneficija je da se školuju u zanimanju koje je trenutno najjače, najperspektivnije i sigurno ako nauče da će naći posao. Mi imamo Distance Learning (DL) studij, gdje je omogućeno studentima da nastavu prate online, putem naših servisa. Takođe, nastavu ćemo držati dva puta po dva dolaska u Goraždu, u ljetnom i zimskom semestru, a sve ostalo je online. Svaki predmet će u toku sedmice da ima po jedan sat online nastave, kako bi studenti putem naše stranice i svojih računara pratili  konsultacije, lekcije, postavljali  pitanja, kao da smo tu“-kazao je danas dekan Fakulteta informacionih tehnologija Univerziteta „Džemal Bijedić“ iz Mostara Jasmin Azemović.

Planirano je da studenti danas, u pratnji dekana, posjete goraždansku firmu „Bekto Precisa“ kako bi se upoznali sa poslovima za koje su odlučili da se školuju i kako bi bili dodatno motivisani za ovaj studij.

Copy of IMG_4653

Zvaničnom početku dislocirane nastave Fakulteta infomacionih tehnologija prethodilo je potpisivanje ugovora u kabinetu premijera BPK Goražde. Ugovor sa ovim fakultetom potpisan je na period od pet godina, a cijena školarine za jednu akademsku godinu po studentu iznosi 1.800 KM.

Obzir na tešku finansijsku situaciju stanovništva, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde sufinansiraće studentsku školarinu sa pedeset posto sredstava, a ostali dio sredstava roditelji studenata će moći platiti u nekoliko rata, zavisno od dogovora koji će biti postignut sa ovim fakultetom.

U prvu godinu studija Fakulteta informacionih tehnologija-dislocirana nastava u Goraždu, u akademskoj 2013/2014. godini upisana su 42 studenta.

(bpkg.gov.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

 1. Vlada koja ulaze u nove tehnologije moze racunati na bolju i sigurniju buducnost.
  Zelim izraziti spremnost da svoje steceno iskustvo i znanje u institutu za IT u Sarajevu kao i dugogodisni vlasnik firme za IT- tehnologije u Njemackoj prenesem na mlade generacije buducih injzinjera IT u BiH. Tako sto bi sa studentima radio konkretne projekte za potrebe firm iz domena upravljanja poslovnim sistemima podrzanim upravljackim tehnologijama.
  Posebno bi obucio studente da samostalno koriste nove metode Softwareinginering izradom konkretnih projekata za potrebe firmi u privredi.
  Danas su najvise placeni i trazeni IT-specijalisti na zapadu za izradu projekata. BiH i Sandzak imaju potencijal imaju najpametniju i najlepsu omladinu u Evropi. Nasi studenti na Zapadu postizu izvrsne rezultate.
  Nadam se da ce drugi korak perspektivne vlasti BPK Gorazde biti osnivanje Instituta za Informacione tehnologije.

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime