Ozvaničen početak provedbe Projekta razvoja i saradnje regije Birač

0
25

Srebrenica_iz_zraka_HELIOBratunac, Srebrenica, Zvornik, Vlasenica – Memorandum o razumijevanju između Ujedinjenih nacija (UN) i općina Bratunac, Milići, Srebrenica, Zvornik i Vlasenica, čime je ozvaničen početak provedbe Projekta razvoja i saradnje regije Birač, potpisan je danas u Srebrenici.

Memorandum su potpisali predstavnici UNDP-a, UNICEF-a i UNHCR-a u BiH, ambasador Kraljevine Holandije u BiH, te načelnici spomenutih pet općina regije Birač.

Dokument predviđa nastavak uspješne saradnje UN agencija i općina područja Birač, a definira uspostavljanje Lokalne akcione grupe (LAG) radi unapređenja međuopćinske saradnje i bolje saradnje sa svim lokalnim subjektima (mjesne zajednice, civilno društvo, privatni sektor itd.)

Cilj je izrada regionalne razvojne strategije i poboljšanje socijalnih usluga radi smanjenja siromaštva i socijalne isključenosti.

“Holandska vlada još od 1995. godine pokazuje veliku predanost rekonstrukciji, održivom povratku, izgradnji mira i razvoja u cijeloj BiH, a osobito u Srebrenici. Sredstva su ulagana u izgradnju kapaciteta u općinama da bi se unaprijedili procesi planiranja na općinskom nivou i izrade lokalnih budžeta. Holandska potpora ima za cilj razvoj šire regije od koje će imati koristi sve zajednice u općinama”, izjavio je ambasador Kraljevine Holandije u BiH Jurriaan Kraak.

Načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković ustvrdio je da je danas potpisani Memorandum od velikog značaja za razvijanje regije.

“Ovaj projekt je partipacija između ovih pet lokalnih zajednica i ovih organizacija s glavnim finansijerom vladom Holandije. Riječ je o regionalnoj saradnji i ekonomskom razvoju te potencijalnim resursima s kojima ovih pet lokalnih zajednica raspolažu. Nadam se da će ovo biti dobra referensa za regiju”, kazao je Duraković.

Projekt vrijedan dva milliona američkih dolara finansira vlada Kraljevine Holandije, a njime će se omogućiti stvaranje lokalnog partnerstva za održiv i socijalno inkluzivan razvoj u regiji Birač.

Projekt traje od septembra 2013. do aprila 2016.

(vlasenica.org)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime