Ovo je najskuplji dekan u Srbiji: Mjesečno prima 644.000 dinara

0
5

20131119_dekanSrbija – Ranko Keča, dekan novosadskog Pravnog fakulteta, mjesečno zarađuje 644.000 dinara, a od toga čak 582.000 na fakultetu koji vodi, pokazuju podaci Agencije za borbu protiv korupcije.

Osim plate dekana koja iznosi 113.000 dinara, Keča ostvaruje prihode na Pravnom fakultetu po još sedam osnova. Tako, kao redovni profesor mjesečno dobija 195.000 dinara, dok za naučnoistraživački rad dobija tri različita iznosa, 221.000, 21.000 i 9.000 dinara, i to iz republičkog i pokrajinskog budžeta.

Takođe, 6.000 dinara dobija za nastavnu aktivnost, a plaćeni su mu i prijevoz i službena putovanja.

„To su najveći prihodi kada su u pitanju dekani svih fakulteta u Srbiji. Nečuveno je, nemoralno i skandalozno da jedan dekan na svom fakultetu ima osam različitih primanja”, kaže Mario Spasić, generalni sekretar Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije „Transparentnost” i bivši član Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.

„U budžetu nema novca za školarine za siromašne studente, podižu cene hrane u menzi, a s druge strane, jedan dekan toliko zarađuje. Od Agencije za borbu protiv korupcije tražićemo da provere da li postoji sukob interesa u ovom slučaju, a od budžetske inspekcije ćemo tražiti kontrolu trošenja novca na Pravnom fakultetu”, kaže Spasić.

Ukoliko bi se sabrala sva mjesečna primanja dekana Keče, dolazi se do toga da on godišnje zarađuje čak oko 7,7 miliona dinara. Poređenja radi, Miroslav Vesković, rektor Novosadskog univerziteta, ima mjesečna primanja od 225.000 dinara. Slična su i primanja drugih dekana i uglavnom variraju od 300.000 do 350.000 dinara.

„Imam visoka primanja, ali to je zato što sam jedan od 10 profesora građansko-procesnog prava u Srbiji. Ne znam zašto se sada polemiše o tome i ne bih rekao da ja najviše zarađujem od svih dekana, ali neka bude tako. Koliko zarađuje rektor, u to ne zalazim”, kaže Ranko Keča koji je petu godinu na funkciji dekana Pravnog fakulteta.
Keča takođe navodi i da pojedini podaci koji stoje u izveštaju Agencije nisu tačni.

„Podneo sam izveštaj u januaru ove godine u kom tačno stoji koliko zarađujem. Nije tačno da dobijam novac za naučnoistraživački rad, jer nisam ni konkurisao za projekte. Kao dekan i redovni profesor dobijam platu, a za funkciju šefa Katedre za građansko pravo ne primam ni dinar”, kaže Keča.

Uprkos insistiranju da nam kaže koliku on to platu dobija na Pravnom fakultetu i koliko mesečno zarađuje, ukoliko podaci Agencije nisu tačni, Keča to nije želeo.

„Moja mesečna primanja variraju. Ne znam tačno sada da vam kažem koliku platu dobijam kao dekan, a ne znam ni koliko ukupno mesečno zarađujem”, rekao je Keča.

Mario Spasić kategorično navodi da ne stoje Kečine tvrdnje da podaci na sajtu Agencije nisu tačni.

„Agencija je veoma revnosna kada je u pitanju ažuriranje podataka. Ako je bilo nekih izmena u vezi sa njegovom prihodima, Keča je bio dužan i da ih prijavi”, kaže Spasić.

Fakulteti kriju podatke o novcu
Samo četiri fakulteta objavila su dokumenta o troškovima i cenovniku, pokazalo je istraživanje Beogradske otvorene škole sprovedeno na 140 visokoškolskih institucija. Tek trećina fakulteta objavila je visinu školarine, a samo Učiteljski fakultet u Beogradu je objavio specifikaciju školarine. Nijedan fakultet nema javne informacije o izdavanju prostora u zakup.

(Serbiancaffe)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime