Ovo ima samo kod Bošnjaka: Generali Armije RBiH optužuju jedni druge za ratne zločine

0
47

Ovo ima samo kod Bošnjaka: Generali Armije RBiH optužuju jedni druge za ratne zločine

BiH – Predsjednik Udruženja hrvatskih stradalnika “Grabovica ‘93.” Josip Drežnjak pozvao je Tužilaštvo BiH da pogleda filmski serijal “Sefer Halilović – zlotvor”, a u kojem se, kako kaže Drežnjak, nalaze dokazi protiv Sefera Halilovića za navodne zločine nad Hrvatima u Grabovici. Spomenuti film je produciralo Udruženje za zaštitu tekovina za odbranu BiH i Udruženje generala Armije R BiH. U spomenutom filmu se iznose navodni dokazi o odgovornosti Sefera Halilovića za zločine u Grabovici. Također, film “Sefer Halilović – zlotvor” je odgovor na film “Kako je izdana Hercegovina” koji je snimio sin Sefera Halilovića, Semir Halilovića, a u kojem Seferov sin, u ime oca, odgovornost za zločine u Grabovici i za izdaje Hercegovine besramno podmeće Aliji Izetbegoviću, Rasimu Deliću i drugim pripadnicima Armije RBiH.

Ponašanje i jedne i druge strane je za svaku osudu. Ovim ne želimo reći da se zalažemo za prikrivanje bilo kakvog zločina. Jednostavno, za sve Bošnjake je ponižavajuće kada se naši generali na ovako brutalan način obračunavaju i pokušavaju jedni druge prokazati i smjestiti u zatvor. Takvo ponašanje ljudi koji bi trebali biti ugled svima nama daje loš primjer, unosi nepovjerenje i podjele i šalje opasne poruke.

Ako se uzme u obzi i činjenica da je Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo izdvojilo oko 200 hiljada KM za filmove Semira Halilovića u kojima iznosi laži i podvale na rahmetli Aliju Izetbegovića i naše generale, istina o našem stanju postaje još bolnija. Jednako tako je poražavajuće opravdanje druge strane za snimanje filmova u kojima se pripisuje odgovornost za navodne zločine nad Hrvatima u Grabovici generalu Seferu Haliloviću. “Možda se nekome čini da su dokazi u serijalu svojevrsno međusobno tužakanje koje može naštetiti ugledu Armije RBiH i da ne bi trebalo iznositi elemente koji govore o Seferovoj odgovornosti. Međutim, treba znati da upravo Sefer Halilović tokom suđenja u Hagu nije za to mario pa je odgovornost prebacivao na većinu svojih ratnih kolega, oficira i generala Armije RBiH”, navodi se u jednom od opravdanja za snimanje filma “Sefer Halilović – zlotvor”.

Mi ne zagovaramo idealizam jer je on nemoguć. Međutim, nedopustivo je da naši generali na ovakav način grade sliku o našoj borbi za odbranu Bosne i Hercegovine.

12027708_1611692439096623_5806715126904896244_n

(saff.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime