Ovjeravanje izjava za gradski prevoz: Zbog bespotrebnih gužvi penzioneri završavaju u Hitnoj

0
3

opcina_starigrad

Sarajevo – U Općini Stari Grad vlada tolika gužva da je i hitna pomoć imala posla, a i radno vrijeme službe je produženo kako bi se gužve smanjile, ali ni to ne pomaže.

U šalter-salama u sarajevskim općinama su tokom protekle sedmice, ali i prvog dana ove sedmice nezapamćene gužve. Kako smo se uvjerili, a po kazivanju građana, ovakve gužve nisu zapamtili. Gužve su izazvane jer Gras traži da izjave za iskaznicu moraju biti ovjerene.

Iz Ministarstva saobraćaja dobili smo odgovor na upit o izdavanju Uputstva o načinu provjere statusa kategorija studenata i penzionera.

Iznurivanje nemoćnih

– Zbog dosadašnjih zloupotreba korisnika mjesečnih karata za javni prevoz koje subvencionira Kanton uspostavljena je baza podataka. Na ovaj način će se eliminisati navedene zloupotrebe – objašnjenje je nadležnog ministarstva.

Međutim, nisu nam odgovorili zašto se od građana traži upisivanje Jedinstvenog matičnog broja za vađenje obične iskaznice za prijevoz. Građani strahuju da bi se ovaj podatak mogao i zloupotrijebiti i zbog toga negoduju.

U Općini Stari Grad zbog ovjere izjava bila je velika gužva tako da je i hitna pomoć imala posla, jer je penzionerima u jednom momentu pozlilo, a i radno vrijeme službe je produženo kako bi se gužve smanjile. Kako saznajemo studenti su u ovoj općini oslobođeni plaćanja ovih taksi, a ni penzionerima ne naplaćuju.

– Pozivamo građane da se za usluge u Šalter-sali obraćaju i u poslijepodnevnim satima, a ne isključivo prijepodne, kako bi se smanjile gužve i rasteretio rad, a samim tim će i usluga biti bolja i efikasnija – kazali su iz Općine.

Koliko košta ovjera

Glasnogovornica Općine Vogošća Džejna Sarač kazala je da su i u njihovoj općini na šalterima za ovjeru dokumenata velike gužve.

Sarač je naglasila da se ovjera ovih izjava u njihovoj Općini ne plaća jer se radi o osjetljivim kategorijama građana, kao ni u Općinama Ilidža i Novi Grad.

Safet Huremović, glasnogovornik Općine Centar, kazao je da su izradili urnek izjave koja je u značajnoj mjeri doprinijela skraćenju procedure ovjere i urnek izjave se ne naplaćuje, a ovjeravanje se naplaćuje u skladu sa Zakonom o sudskim taksama, ali nije želio govoriti o kojem se iznosu radi.

Matični broj sastavni dio

– Izjava je potrebna jer Zakon o zaštiti ličnih podataka nalaže da se prilikom uzimanja jedinstvenog matičnog broja potrebno pribaviti saglasnost korisnika za obradu tih podataka. Ova izjava se uzima samo jedanput – kaže Samira Kadrić, glasnogovornica Grasa.

(E. Hadžimejlić/Faktor.ba)



Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime