Ovakva Obavještajno – sigurnosna agencija (OSA) ozbiljna je prijetnja po budućnost BiH

0
24

Ovakva Obavještajno – sigurnosna agencija (OSA) ozbiljna je prijetnja po budućnost BiH

BiH – Danas je u domaćim medijima osvano sadržaj tajnog izvještaja Obavještajno-sugurnosne agencije (OSA) u BiH. U tom izvještaju se navodi ko je je najveća prijetnja za sigurnost Bosne i Hercegovine. “Kada je u pitanju procjena sigurnosno stanja u BiH, treba imati u vidu aktualne obavještajne podatke koji ukazuju da trenutno najveću prijetnju sigurnosti BiH, regiji Balkana i šire zapadnoj Evropi, predstavljaju aktuelni odlasci dobrovoljaca na krizna područja u svijetu, prije svega u Siriju, Irak i Ukrajinu, a posebno njihov povratak, pogotovo masovniji, u matične zemlje, nakon što su kao dobrovoljci učestvovali u oružanim sukobima na ovim područjima, piše u izvještaju OSA-e BiH.

Zašto smo u naslovu ovog teksta naglasili da je ovakva OSA ozbiljna prijetnja po budućnost BiH?

Ne treba biti obavještajac da bi se shvatilo da su ljudi koji se bore na stranim ratištima ozbiljan sigurnosni problem, odnosno prijetnja. Međutim, zabrinjavajuće je kada OSA, tj. njen direktor Almir Džuvo zanemari sve prijetnje za opstanak Bosne i Hercegovine i pažnju usmjeri na neku manje važnu sigurnosnu problematiku. U ovom slučaju, neshvatljivo je što OSA nija ukazala na opasnost koju konstantno proizvodi velikosrpska politika na čelu sa Miloradom Dodikom. Velikosrspka politika je stvorila sistem koji svaki dan vodi procese razgradnje Bosne i Hercegovine. Situacija se usložnjava iz dana u dan. Pogledajmo kakav je danas položaj bošnjačkih povratnika u Republici Srpskoj. Štaviše, Milorad Dodik i njegovi sljedbenici otvoreno govore o procesima koji će uskoro nastupiti a koji će ozbiljno ugroziti Bosnu i Hercegovinu. I pored toga, OSA kao najveću prijetnju predstavi stotinjak osoba koje su se borile na stranim ratištima. Kakva je to država koja ne može kontrolisati sto ljudi?

Takva sigurnosna strategija najviše odgovara neprijateljima Bosne i Hercegovine.OSA-in izvještaj kao da je pisan u Beogradu. Ovo je čisto skretanje pažnje i ostavljanje prostora velikosrpskoj politici da na miru nastavi razgradnju Bosne i Hercegovine.

Sa OSA-inim (Džuvinim) najviše će mahati Milorad Dodik i njegova velikosrpska vojska. Dok bude vika na dvadesetak povratnika sa sirijskog ratišta, Banjaluka će na miru spremati nove parlamentarne odluke i zakone koji će potkopavati nejake temelje Bosne i Hercegovine.
Zato je ovakva OSA ozbiljna prijetnja po budućnost Bosne i Hercegovine.

 

P.S. U spomenutom tajnom izvještaju navodi se sljedeće. “Imajući u vidu činjenicu da nad pojedincima u ekstremnijem dijelu selefijskog pokreta u BiH nema potpuno nadzora, a da su pojedinci medju njima agresivne I konfliktne osobe koje svoje radikalne stavove mogu da ispoljavaju samostalno bez ikakvog valjanog povoda I razloga, ne mogu se isključiti ni najteže vrste krivičnih dijela kao što je bio napad na policijsku stanicu u Bugojnu, ambasadu SAD u Sarajevu, policijsku upravu u Zvorniku”.

Pitamo Almira Džuvu, na osnovu kojih istraga, tužbi, presuda ili nećeg drugog je slučaj Nerdina Ibrića i napad na policijsku stanicu u Zvorniku svrstao u kategoriju terorističkih napada ili napada iza kojeg stoje ekstremne selefije? Ovo je još jedan pokazatelj da OSA radi opasan posao.

(saff.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime