OV odbilo prijedlog načelnika općine Bosanski Petrovac o zabrani sječe šuma na području općine

0
6

Bosanski Petrovac – Općinsko vijeće Bosanskog Petrovca  danas je održalo 35. Redovnu sjednicu, na kojoj je razmatralo Odluku o usvajanja Budžeta Općine 2016. godine,  pokretanje postupka izmjena Regulacionog plana Poslovne zone Gorinčani. Najviše rasprave je izazvala Odluka o zabrani eksploatacije i sječe šuma u državnom vlasništvu na području općine Bosanski Petrovac.

Prijedlog  Načelnika da se usvoji Odluka o zabrani sječe nije dobila potrebnu većinu, za je glasalo 6 vijećnika, 4 protiv i 5 suzdržanih.

Tokom rasprave vijećnici su iznijeli niz bojazni za efekt Odluke. Jedno od pitanja je bilo i doprema drvnih sortimenata privrednicima u Bosanskom Petrovcu, koji i onako imaju problem sa snadbijevanjem  sirovinom. Također, šta će biti sa radnicima koji su zaposleni u drvoprerađivačkim kapacitetima?
Tokom rasprave, rečeno je da vijećnici podržavaju rad Načelnika u nastojanjima za ostvarivanje prava lokalne samouprave da ima koristi o  svojih prirodnih bogatstava, pa je u tom cilju, iz rasprave proistekao  Zaključak kojim  se formira Radna grupa, čiji je zadatak da zajedno sa  Načelnikom u razgovorima sa nadležnim tijelima, osigura status Bosanskog Petrovca koji zaslužuje.

Budžet Općine Bosanski Petrovac za 2016. godinu, usvojen je uz jedan suzdržani glas, a iznosit će 4.714.000,00 KM, što će biti povećanja za 17% od predviđenog Budžeta za 2015. godinu.

Vijeće je usvojilo Odluku o pristupanju izmjene i dopune Regulacionog plana  Poslovne zone Gorinčani, te Odluku o njenom proširenju. Kako je obrazloženo u odlukama za navedenu Poslovno zonu postoje zainteresirani investitori, koji bi gradili proizvodne kapacitetu u Bosanskom Petrovcu.

Informacija o stanju kategorisanih i nekategorisanih puteva u općini, također je prihvaćena od Vijeća.

Na inicijativu dva člana Općinske izborne komisije, a uz prethodnu suglasnost Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, Vijeće je danas razriješilo dužnosti Milana Bursaća, dosadašnjeg predsjednika OIK-a, te će biti raspisan javni konkurs za izbor novog.

U sklopu kadrovskih pitanja razmatrani su ostavke na pozicije u upravnim i nadzornim odborima Centra za kulturu, te imenovani privremeni članovi.

(krajina.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime