Otvoreno pismo Inzku povodom Dodikovog ratnohuškačkog govora

0
0

New peace envoy to Bosnia, Austria's Inzko, shakes hands with PM of Bosnia's Serb Republic Dodik during meeting in BanjaSarajevo   ̶   Poštovani gospodine Valentin Inzko!

Obraćam Vam se povodom zadnjih prijetećih izjava predsjednika manjeg entiteta Bosne i Hercegovine, Milorada Dodika na otvaranju manifestacije “Dani srpske u Srbiji” na Kolarcu u Beogradu, koji je u svom izlaganju prisutnima najavio da će u narednom periodu imena trgova, ulica i nekih vladinih institucija nositi imena ratnih zločinaca i da tzv. republiku srpsku vidi kao državu objedinjenom sa susjednom državom Srbijom??

Citiram Milorada Dodika, izjavu koju su prenijeli mnogi mediji:

“Kada me ovih dana pitaju kako vidim budućnost Republike Srpske u narednih četiri, deset ili više godina, jedino što je smisleno da kažem jeste da je vidim što manje kao entitet, a što više kao državu objedinjenu sa Srbijom.” (kraj citata)

– Gospodine Inzko, podsjećam vas kao Visokog predstavnika, tumača i kontrolera sprovođenja DMS, da je ovo direktan atak na suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i pozivam Vas da učinite sve što je u Vašim ovlastima da sankcionišete ovakve napade na državnost Republike Bosne i Hercegovine od strane njenih predstavnika, koja pravno još uvijek postoji čak i po ovom nametnutom DMS, koji je nelegalno transformisan u Ustav i s kojim je nelegalno, uz niz članova čak po internacionalnom pravu, tj. po Bečkoj kovenciji i Povelji Ujedinjenih nacija koje regulišu internacionalne odnose među državama, derogiran i van snage stavljen Ustav Republike Bosne i Hercegovine!!!

Gospodine Inzko, podsjećavam Vas, dalje, da je ova zadnja Dodikova izrečena verbalna izjava, agresija i direktan udar na državnost i suverenitet Bosne i Herecgovine, što je čak u suprotnosti i sa ovim nametnutim dejtonskim Ustavom i da je to direktan atak i na Ustavnost Bosne i Herecegovine, koju vi kao Visoki Predstavnik trebate zaštititi sa svim vašim ovlaštenjima i nadležnostima.

U Članu III dejtonskog Ustava, između ostalog stoji, citiram:

“2. Nadleznosti entitetaa) Entiteti imaju pravo da uspostavljaju posebne paralelne odnose sa susjednim državama, u skladu sa suverenitetom i teritorijalnim integritetom Bosne i Hercegovine.”

Znači po ovom, nametnutom Ustavu BiH, predsjednik tzv. republike srpske ima pravo uspostavljati posebne paralelne odnose sa susjednim državama, ali u skladu, naglašavam “u skladu sa suverenitetom i teritorijalnim integritetom Bosne i Hercegovine”.

Pošto Milorad Dodik, sa svojim izjavama direktno i otvoreno napada i suverenitet i teritorijalni integritet i ustavni poredak Bosne i Hercegovine, pozvani ste da reagujete i konkretnim djelima sankcionišete ove ispade, naravno sve u skladu sa Vašim ovlaštenjima i nadležnostima, koje Vam omogućava Vaša pozicija Visokog predstavnika.

Da su ratnohuškaščke izjave Milorada Dodika također poziv na destabilizaciju i nemire u BiH, izazivanje ratnih sukoba, da Dodik svojim šovinističkim i nacističkim izjavama ponižava žrtve koje su preživjele genocidnu agresiju, npr. planiranim nazivima ulica koje nose imena ratnih zločinaca i da se s time krše osnovna ljudska prava koja su također zaštićena nametnutim dejtonskim Ustavom i da, nadalje, sije međuetničku mržnju, mislim da to Vama, gospodine Inzko kao Visokom predstavniku, tumača i zaštitnika Mirovnog sporazuma, ne trebam mnogo objašnjavati.

Gospodine Inzko, obraćavam Vam se kao osoba koja ne krije svoj identitet, koja ne govori u ime masa, obraćam Vam se kao pojedinac i običan lojalan građanin Republike Bosne i Hercegovine koji sa zabrinutošću posmatra na događaje u Bosni i Hercegovini, pa se nadam da ćete, u skladu sa vašom pozicijom za koju ste dobro plaćeni, napokon početi raditi u interesu BiH!!!

U suprotnom se Vaša pasivnost i šutnja na ove direktne i očigledne napade može tumačiti kao saučesništvo u opstrukciji i destabilizaciji Bosne i Hercegovine, što mene lično kao savjesnog građanina, primorava da protiv Vas napravim građansku inicijativu podizanja optužnice i kontaktiram pravnike radi podnošenja krivične prijave pred nadležnim internacionalnim sudovima!!

– Gospodine Inzko, lopov jeste onaj koji čini zla djela, ali još veći je lopov policijac koji može sankcionirati lopova, ali to namjerno ili iz njemu samo poznatih intimnih razloga ne čini i namjerno ništa ne radeći, zatvara svoje oči i uši pred očiglednim i bučnim prekršajem!!

Na kraju, mislim da nisam baš jedini koji dijeli ovakav stav i mišljenje!!

S dužnim poštovanjem!

Enes Bešić

(Bošnjaci.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime