Otvoreni mektebski dan: Pobjednik kviza Vedad Čolaković

0
1

OTVORENI MEKTEBSKI DAN: Pobjednik kviza Vedad Čolaković

Sarajevo – U srijedu 06. januara tekuće 2016. godine Dom mladih KSC Skenderija bio je poprište druženja velikog broja polaznika sarajevskih mekteba koji su svojim prisustvom uveličali i doprinijeli još jednom prelijepom Otvorenom mektebskom danu, koji se priređuje svake godine u okviru tradicionalne manifestacije MIZ Sarajevo Dani o Allahovom poslaniku “Selam,ya Resulallah”.

Uvodno ašere je proučio najmlađi hafiz u BiH, desetogodišnji polaznik mekteba Ilijaš Abdurahman Tabaković, nakon čega su zanimljiv performans izveli članovi jednog od najuspješnijih karate klubova u državi, KK “Šampion” sa Ilidže i također polaznici mekteba Nuh Fočo, Bekir Avdović te braća Kurgaš Abdullah i Abdurrahman, koji znaju napamet, jedan 18 a drugi 20 džuzeva Časnog Kur’ana. Mladi karataši su bili u pratnji svoga trenera Merisa Muhovića.

MIZ Sarajevo nastoji svake godine u nizu programa ove manifestacije pripremiti i programe za naše najmlađe, među kojima je svake godine najzanimljiviji upravo Otvoreni mektebski dan koji uvijek nudi zanimljive sadržaje zabavnog, ali ujedno i edukativnog sadržaja. Tako je bilo i ove godine, a poseban doprinos su dali učenici i nastavnici O.Š. “Fatima Gunić” na čelu sa direktorom g. Hajrudinom Ćuprijom te njihovom horskom i folklornom sekcijom čije će izvedbe ostati dugo u pamćenju velikog broja mekteblija, njihovih roditelja i muallima.

Centralni događaj ovogodišnjeg Otvorenog mektebskog dana je bio finalni kviz “Svjetlost znanja”, koji je ove godine za razliku od prijašnjih bio malo drugačijeg koncepta. Ove godine u finalu su učestvovali najbolji pojedinci polaznici mektebske nastave sa područja svih općina koje čine MIZ Sarajevo, a ne ekipe. Nakon provedenih kvalifikacija u svim općinama u finale su se plasirali: Klico Muamer (Stari Grad), Pajalić Abdurahman (Centar), Divović Emir (Novo Sarajevo), Šahbaz Emina (Novi Grad), Muratović Semina (Ilidža), Čomor Ahmed (Hadžići), Dean Vasić (Trnovo), Minela Radača (Prača), Vedad Čolaković (Vogošća) i Amna Hodžić (Ilijaš).

Nakon što su voditelji Šerif ef. Delić i Elvedin ef. Klisura predstavili sve takmičare i upoznali ih sa propozicijama, takmičari su se borili kroz dvije etape od po 3 igre, nakon čega je upriličena i finalna treća etapa kviza sa 5 igara. U finalni dio kviza su ušla četiri takmičara, a nakon zaista zanimljive i velike borbe kroz igre znanja, DA-NE pitalice, grad-Sura, Pokaži šta znaš, Anagrame i rebuse, Asocijacije i mozgalice te igru detekcije gdje su takmičari pogađali pravu osobu (gost Alija Braco Hadžiosmanović) prvo mjesto je odnio mektebski polaznik iz Vogošće Vedad Čolaković. Drugi je bio mekteblija sa područja općine Centar Abdurahman Pajalić, treći je bio Muamer Klico iz Starog Grada dok je četvrto mjesto zauzela Emina Šahbaz iz Novog Grada.

Takmičari su pored znanja imali i igre spretnosti kojima su pogađali gol, a gost Alija Braco Hadžiosmanović se obratio prisutnima uputivši im lijepe poruke i nagradivši nekoliko posjetilaca sa nogometnim loptama. MIZ Sarajevo se pobrinuo da i nekoliko najsretnijih posjetilaca bude nagrađeno prigodnim poklonima, a nagrade su uručene i svim finalistima kojima je posebne čestitke uputio glavni imam MIZ Sarajevo dr. Ferid ef. Dautović, nakon čega je napravljena i zajednička fotografija svih finalista i njihovih muallima.

(selamyaresulallah.ba/bir.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime