Otvorena Turali-begova džamija: Simbol grada i ljepotica utemeljitelja moderne Tuzle

0
2

turali-begova-dzamija1-1024x682-520x360Tuzla – Turali-begova džamija je jedna od nastarijih džamija na ovim prostorima i simbol Tuzle. Ostala je kao simbol jednog vremena

Turali-begova džamija je jedna od nastarijih džamija na ovim prostorima i bila je i ostala simbol Tuzle i jednog vremena, poručeno je sa današnjeg svečanog otvorenja, javlja Anadolu Agency (AA).

Svečano otvaranje je upriličeno u prisustvu nekoliko hiljada vjernika iz Tuzle i drugih dijelova BiH.

Prisutni su danas poručili da je džamija zasjala u punom sjaju te da je sada na temeljima na kojima je izgrađena.

Otvaranju je, između ostalih, prisustvovao i reisu-l-ulema u BiH Husein ef. Kavazović, načelnik općine Tuzla Jasmin Imamović, kao i premijer Tuzlanskog kantona Bahrija Umihanić.

Kavazović je u obraćanju prisutnima poselamio Tuzlu i njene građane rekavši da su oni u teškim trenucima nosili veliko breme i sačuvali duh ovoga grada i duh bh. naroda.

“Sačuvali su i ono najbolje što se može sačuvati, sačuvali su civilizacijske vrijednosti, naš obraz čuvajući simbole Bosne, njene narode i građane”, pojasnio je Kavazović.

Prema njegovim riječima, Sarajevo je uspjelo sačuvati Gazi Husrev-begov vakuf, uspjelo sačuvati pomene na Gazi Husrev-bega, a Tuzla tek sada pokušava otkriti duboke korijene svoje prošlosti kroz ime Gazi Turali-bega.

“Svi smo znali ovu džamiju kao Poljsku džamiju, malo ko od nas je znao za ime onog čovjeka koji je sagradio džamiju u polju kako smo to mogli pročitati u historijskim dokumentima”, kazao je Kavazović.

Govoreći o razlozima zašto je izgrađena u polju Kavazović kaže da je to uradio jer je imao viziju razvoja Tuzle.

“Znao je da se, ako sagradi džamiju u zidinama tvrđave, grad neće širiti, ali ako džamiju sagradi u polju oko nje će nastati mahala, a oko mahale četvrt, a oko četvrti će nastati grad”, pojasnio je Kavazović.

Tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović kazao je da se tuzlanske Turali-begova i Behram-begova džamija ubrajaju u red najpoznatijih bh. džamija.

Kako je kazao, današnji događaj je dobra prilika da najave da će odmah pristupiti temeljitoj obnovi Behram-begove džamije u Tuzli.

Načelnik općine Tuzla Jasmin Imamović kazao je da je Tuzla u 16. stoljeću imala sreće da u njoj rodi Turali-beg.

Prema njegovim riječima, nažalost, ratovi, različiti režimi, različite ekonomske krize, dosta su oštetile Turali-begov vakuf, ali zahvaljući ljudima sadržan je kontinuitet džamija.

Imamović je podsjetio i na prve početke obnove džamije.

“Kulturno-historijsko naslijeđe BiH danas je bogatije za još jedan objekat. Tuzla je mnogo bogatija”, pojasnio je Imamović.

Imam džamije Merim ef. Đulović u obraćanju prisutnima je kazao da su “sretni i radosni što danas otvaraju ovu njihovu džamiju”.

Izrazio je sreću zbog otvaranja džamije te se zahvalio prisutnima što su danas tu i dijele sa Tuzlacima ovaj sretan trenutak.

Na današnjem otvaranju poručeno je da je današnji dan, doista dan koji će ostati upisan u historiji grada Tuzle kao veliki dan kada se okupio veliki broj ljudi da svjedoči iskrenosti nijeta velikog čovjeka i vakifa Turali-begova.

Rečeno je da je Gazi Turali-beg ostavio veliko, dobro djelo kao i Behram-beg.

“Tuzla je ponosna na sve svoje bogomolje i ostat će da svjedoče da zajedno živimo i veličamo Boga, svako na svoj način”, poručeno je na otvaranju džamije.

Turali-begova džamija u Tuzli je izgrađena 1572. godine, sredstvima jednog od utemeljivača moderne urbane Tuzle Gazi Turali-bega.

Više puta je obnavljana i adaptirana, a posebno je zanimljiva adaptacija iz 1878. god. Tada je, zbog izgradnje ceste i tonjenja džamije, donji pod propao jedan metar, a gornji prozori postali donji.

Tada su i džamija i munara nazidane. Sljedeća velika adaptacija je izvršena najvjerovatnije 1890. godine, kada je uz džamiju izgrađeno i turbe od tesanog kamena, a posljednja 1967. godine.

Detaljna rekonstrukcija ove džamije, koja je i nacionalni spomenik BiH, zbog njene jedinstvenosti i monumentalnosti, završena je ove godine.

(portal.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime