Otvorena nova vrata saradnje Energoinvesta sa Alžirom i Amerikom

0
3

forum-vasingtonBiH, Alžir, SAD – Prvog radnog dana transatlantskog ekonomskog foruma na Centru za transatlantske odnose SAIS u Washingtonu, Esad Pelidija, šef kabineta direktora Energoinvesta bio je uvodničar na panelu “Mogućnosti investiranja za Zapadnom Balkanu”, a bilo je govora o potencijalu naše regije, mogućnostima za investitore i šansama za razvoj domaćih kompanija.

Esad Pelidija je dogovorio posjetu firme i investitora iz Sjedinjenih Američkih Država Energoinvestu već nakon svjetskog fudbalskog prvenstva u Brazilu koji je zainteresiran za strateško partnerstvo sa Energovinestom na trećim tržištima. Isto tako, ostvareni su i novi utjecajni kontakti iz Alžira gdje Energoinvest već uspješno djeluje.

“Za Energoinvest je važno da ima direktan kontakt sa biznismenima iz Libije, Alžira, Albanije, Tunisa… ali i Sjedinjenih Država, jer mi preko 95% našeg novca zaradimo u inostranstvu, a veliku većinu od tog kolača upravo u regiji Mediterana. Zapadni Balkan ima potencijal, naročito u enegetici gdje je Energoinvest lider i tu vidimo šansu za razvijanje dobre saradnje, dobijanja novih poslova i investicija u našoj regiji”,kazao je Pelidija.

Abdulkarim Mgeg, direktor ureda za investicije i privatizaciju u Libiji je učesnicima foruma predočio pogodnosti koje libijska vlada inicira za jačanje poslovnog partnerstva sa lokalnim firmama u Libiji.

“Znamo da problematična sigurnosna situacija u našoj zemlju usporava razvoj ali uvjeren sam da će problemi sa kojima se danas suočavamo proći. Mi smo prirodno bogata zemlja i spremna za partnerstvo sa zemljama šireg mediterana kao i SAD-om. Naravno, poslovna saradnja već postoji a mi smo tu da olakšamo kompanijama, i članovima inicijative mediteranskog bazena, brzu i efikasniju podršku za uspostavljanje poslovne saradnje sa našim firmama te ulazak na naše tržište”, rekao je Mgeg.

Sami Boukaila, vlasnik BKL industrije iz Alžira, član savjetodavnog poslovnog odbora SAIS projekta mediteranskog bazena iz ove zemlje, predstavio je mogućnosti partnerstva sa kompanijama iz regije balkana u Alžiru. On je i osnivač CARE, prvog think-thank-a u ovoj zemlji koji promovira razvoj bolje poslovne klime i medjunarodne saradnje. “Alžir je bila zatvorena zemlja ali to više nije slučaj. Alžirski poslovni ljudi putuju po svijetu, i rade biznis, od Dubai-ja, Tokija, Sjedinjenih Američkih Država, Afrike. Imamo želju za razvojem partnerstva sa zemljama šireg mediterana i već na ovom forumu smo uspostavili dobro kontakte”, rekao je Boukaila.

Predstavnici namjenske industrije iz naše zemlje predvođeni Enverom Mujezinovićem su na marginama foruma održali niz sastanaka sa predstavnicima vojne industrije SAD-a sa ciljem proširivanja saradnje u oblasti namjenske industrije između BiH i SAD-a.

(ekapija.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime