Otvorena investicijska konferencija u Srebrenici: Pokažimo zajedništvo, ne govorimo o politici

0
79

Srebrenica – Na početku razvojno-investicijske konferencije koja je danas počela u Srebrenici gostima se obratio srebrenički načelnik Ćamil Duraković koji je pozvao prisutne da pokažu zajedništvo.

“Vaš dolazak u Srebrenicu znači opredijeljenost za izgradnju bolje Srebrenice što raduje sve nas koji ovdje živimo”, rekao je na početku obraćanja Duraković.

On je naglasio da je Srebrenica oduvijek bila kraj bogat prirodnim bogatstvima kao i da su Srebreničani uvijek bili opredijeljeni za život.

“Iako bogata prirodnim i ljudskim potencijalima, Srebrenica ipak propada. Danas je prilika da svi zajedno doprinesemo da 11. novembar bude historijski dan. Ne sutra, već danas”, rekao je Duraković.

Duraković je zamolio sve da danas ne govore o politici već da se govori kako da se pokrene rješavanje ekonomskih, socijalnih i infrastrukturnih problema.

Konkretno, Duraković je apelirao da se nastavi s izgradnjom banje Guber koja je veliki turistički potencijal koji je apsolutno neiskorišten.

“Pokretanje banje Guber treba da bude povezano s pokretanjem lovnog i ribolovnog turizma za koji također imamo sjajne potencijale”, rekao je Duraković.

Prema njegovom mišljenju, dugoročno rješavanje pitanje vodne naknade za potopljeno srebreničko zemljište je također važno jer bi doprinijelo stabilnom razvoju općine.

“Vjerujem da je ovo pitanje uspješno riješeno na sjednici Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije”, rekao je Duraković.

On je napomenuo i da je potrebno rekonstruisati ključnu putnu infrastrukturu, ali i omogućiti izgradnju industrijske i agro zone na području Općine Srebrenica.

Pored ulaganja u srebreničku privredu i industriju, Duraković je pozvao sve da pomognu stipendiranju učenika sa ovog područja jer su obrazovani kadrovi ključni za privredni napredak.

Također, Duraković je spomenuo i projekte obnove kulturno-historijskog naslijeđa koji se nalaze na području Srebrenice.

“Od naših današnjih odluka zavise životi Srebreničana”, rekao je Duraković koji je apelirao da se danas ne govori o zajedništvu već da se ono pokaže.

Nakon govora Ćamila Durakovića službenici Općine Srebrenica predstavili su potencijalnim investitiorima kompleks banje Guber.

(klix)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime