Otvorena džamija u Podripcima u Bugojnu

0
43

fb3

Bugojno – U prisustvu velikog broj mještana i gostiju svečano otvorena je džamija u džematu Drvetine u pod džematu Podripci. Otvaranju džamije prisustvovao je veliki broj vakifa te vjerskih službenika kako bi zajedno sa mještanima Podripaca koji broji 200 domaćinstva, i ima tri džamije izgrađene, proslavili su otvaranje značajnog objekata u naselju. Zemljište za izgradnju džamije uvakufili su rahmetli Esed Šabić i Mehmed Buljina još 1989. godine kada je počela izgradnja džamije, džamija je za vrijeme rata bila teže oštećena. Inicijativu za završetak radova zaslužan je Ekrem Buljina.

Mnogo je zaslužnih pojedinaca koji su svoj trud i rad ugradili u izgradnju džamije. Hor Elči Ibrahim-pašina medrese u Travniku se u okviru programa predstavio sa ašeretom kojeg je na početku programa proučio Eldar Ibrahimagić i dok su ilahije sa horom u izvedbi učenice Fatime Ribo.

Otvorenju je prisustvovao i izaslanik reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Spahić, muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović, bivši muftija Mostarski Seid Smajkić, i predsjednik MIZ Bugojno, glavni imam i imami MIZ Bugojno, načelnik Hasan Ajkunić, dr. Melika Mahmutbegović, Tahir Lendo, Sedžad Milanović, Amir Šečibović i mnogi drugi.

Svi oni su u prigodnim govorima istakli kako je Bugojno  primjer suživota u sredini u kojoj se posljednjih godina izrađuju vjerski objekti. Također, kako je poručeno, novi objekti trebaju najviše služiti mladima kojima je edukacija neophodna kako bi ih sačuvali od loših navika.

Prisutnima na otvorenju obratili su se: Mehmed ef. Ridžić, Amir Šečibović ispred građevinskog odbora, prof. Haris Mujić, glavni imam Vehid ef. Arnaut, načelnik prof. Hasan Ajkunić, muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović, dr. Melika Mahmutbegović i prof. Mustafa ef. Spahić.

Na kraju svečanog otvorenja, najavljeno je otvaranje džamije u Pirićima, izaslaniku reisa Mustafi ef. Smajkiću uručen je ključ džamije od Džemile Šabić, Mustafa ef. Smajkić uručio je ključ Ekremu Buljini sa hanumom Zahidom, nakon čega je obavljena zajednička molitva, klanjan podne-namaz. Ceremonija je zaključena objedom kojeg je za sve prisutne obezbijedio Medžlis Islamske zajednice Bugojno na čelu sa prof. Harisom Mujićem.

fb4

(bug.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime