Otvoren mesdžid u Domu penzionera Tuzla: Mjesto gdje će moliti vjernici muslimani, pravoslavci i katolici

0
4

Tuzla-mesdzid-162216 (1)

Tuzla – Ovdje će biti određen imam koji će dolaziti jednom u sedam dana. On će klanjati, držati predavanja, podučavati arapskom pismu, učenju Kur’ana, govoriti o vjeri…, navodi Huskanović

Uz prisustvo predstavnika Medžlisa Islamske zajednice Tuzla u Domu penzionera u ovom gradu, jučer je svečano otvoren mesdžid koji će u narednom periodu, za obavljanje namaza i drugih vjerskih aktivnosti, koristiti korisnici ove ustanove islamske vjeroispovijesti.

Mesdžid je otvoren u 12 sati, klanjanjem podne namaza, koji je predvodio hafiz Ahmed efendija Huskanović, glavni tuzlanski imam.

Tek 60 pokretnih korisnika

Otvaranje mesdžida uslijedilo je nakon što je Vahid efendija Fazlović, muftija tuzlanski, prije nekoliko mjeseci, povodom Kurban-bajrama, posjetio ovu ustanovu.

-Tada smo se dogovorili da otvorimo jedan prostor u kojem će muslimani, korisnici Doma penzionera, moći obavljati svoje molitve. Po dogovoru s njima, počeli smo razgovore s Medžlisom Islamske zajednice Tuzla. Zajedno sa Gradskom upravom rekonstruisali smo prostorije, urađena je nova stolarija, i već na početku imamo 15 aktivnih korisnika – kazao je Mirsad Bakalović, direktor Doma penzionera u Tuzli.

On se nada da će u narednom periodu biti sve više korisnika u mesdžidu. Dodaje da je od ukupno 180 korisnika, koji borave u Domu, tek njih 60 pokretno.

-I drago nam je da imaju taj prostor – kazao je Bakalović.

Tuzla-mesdzid-162216 (2)

Paralelno s rekonstrukcijom prostorija za mesdžid, ističe on, vođeni su pregovori s Pravoslavnom crkvom u Tuzli i s Franjevačkim samostanom svetog Petra i Pavla.

-Također, rekonstruišemo i njihove prostore. I to je u završnoj fazi. Za nekih od sedam do deset dana i njima ćemo otvoriti prostore. Tako da ćemo upravo na četvrtom spratu Doma penzionera imati prostorije u kojima će se moliti i muslimani, i pravoslavci, i katolici. To se zove duhovna skrb. Pored zdravstvene i socijalne skrbi, koje im pružamo, mi im sada pružamo i treći element, a to je duhovna skrb – kazao je Bakalović.

Dolazit će i imam

Efendija Huskanović je kazao da je Medžlis Islamske zajednice Tuzla, posredstvom Asocijacije žena, već ranije imao aktivnosti u Domu penzionera, te da je otvorenje mesdžida “korak dalje” u saradnji s ovom važnom ustanovom u gradu.

-Ako Bog da, ovdje će biti određen imam koji će dolaziti jednom u sedam dana. On će klanjati, držati predavanja, podučavati arapskom pismu, učenju Kur’ana, govoriti o vjeri… Drago nam je zbog ovoga, i zahvaljujem direktoru koji je iskazao želju i volju da se otvori mesdžid – kazao je Huskanović, dodajući da su “predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Tuzla sretni kada su sretni korisnici Doma penzionera koji žele klanjati, učiti i čitati o islamu”.

-Nadam se da će naše komšije katolici i pravoslavci uskoro imati jednu takvu mogućnost ovdje – kazao je Huskanović.

Otvorenju mesdžida u Domu penzionera prisustvovali su i predstavnici Gradske uprave Tuzla.

(S.K/Faktor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime