Otvoren konkurs za novinarske radove o temi ‘Obrazovanje odraslih u BiH’

0
3

lets-write-something-writing-4545938-1024-768

BiH – U sklopu Projekta jačanja institucija vlasti i procesa u Bosni i Hercegovini Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID/SGIP) danas je otvoren konkurs za najbolju novinarsku priču o temi – Obrazovanje odraslih u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz ove agencije

Konkursom je predviđena dodjela dviju nagrada, a pozivaju se novinari iz cijele BiH da kandidiraju istraživačke priče o tome kako zakoni o obrazovanju odraslih mogu najbolje utjecati na povećanje broja zaposlenih u BiH.

Prva nagrada je novčani iznos od 2.500 konvertibilnih maraka, a druga novčani iznos od 1.500 konvertibilnih maraka. Sudjelovati mogu novinari svih medija BiH (novine i časopisi, novinske agencije, radio, televizija, internet portali).

“Obrazovanje odraslih doprinosi povećanju profesionalne sposobnosti radno aktivnog stanovništva, čime se postiže veća zaposlenost. Danas obrazovanje odraslih postaje najdinamičniji segment obrazovnih sistema u Europi. Mediji mogu imati ključnu ulogu u poticaju javnosti na aktivnu podršku razvoja sistema obrazovanja odraslih i drago nam je ako u tome možemo pomoći”, rekao je direktor USAID-ovog Projekta jačanja institucija vlasti i procesa u BiH (USAID/SGIP) Christian Haupt, navodi se u saopćenju.

Ocjenjivački žiri će u obzir uzeti prijavljene novinarske radove objavljene u razdoblju od 15. maja/svibnja do 19. septembra/rujna 2016. godine.

Radove za nagradu mogu predlagati medijske kuće ili agencije, urednici svih medija ili sami novinari autori. Žiri sačinjavaju predstavnici Vijeća za štampu u BiH, Udruženja BH novinari, Centra za razvoj medija i analize (CRMA), njemačkog društva Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) i projekta USAID/SGIP.

Prijedlozi se šalju poštom na adresu USAID/SGIP (Kalmija Baruha 1/II, 71000 Sarajevo), najkasnije do 23. septembra/rujna 2016., uz priložene originale objavljenih tekstova ili CD/DVD s objavljenim izvještajima, kao i elektronski na adresu [email protected], s naznakom “Za novinarsku nagradu”.

Projekt USAID/SGIP, od maja/svibnja 2013. radi na jačanju kapaciteta institucija vlasti kako bi se usvojile, provele i osigurale efikasnije politike, zakoni i budžeti koji se odnose na ključna pitanja pristupanja Europskoj uniji. Pored podrške izradi Zakona o obrazovanju odraslih Srednjebosanskog kantona, USAID/SGIP je pomogao i u provedbi javne rasprave o Zakonu o obrazovanju odraslih Zeničko-dobojskog kantona, koji je usvojen 2014. godine, navodi se u saopćenju.

(FENA/novovrijeme.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime