Otvoren centar za obrazovanje odraslih u Tešnju: Brže do posla!

0
19

38a5b6d2dec07c46e24f9d8b45f62f8f_XLTešanj – Centar za obrazovanje odraslih Tešanj kao poslovna jednica u okviru TRA Agencije za razvoj općine Tešanj svečano je 20. juna otvoren u prostoru Mješovite srednje škole u Tešnju. Svečanosti su prisustvovali brojni zvaničnici među kojima su bili Općinski načelnik, Premijer Ze-Do Kantona, kantonalna ministrica pravosuđa, direktorica USAID/Sida Firma projekta, direktor AHK (predstavništva njemačke privrede u BiH), direktor MIC-a Velenje i brojni drugi gosti.

Centar su otvorili Općinski čalenik i direktorica USAID/Sida Firma projekta, a goste su sa radom centra upoznali Ismar Alagić, direktor TRA Agencije i Muharem Saraćević, direktor Mješovite srednje škole u Tešnju.

Rezultati centra su da je u protekle 3 godine više od 150 kandidata prošlo obuku od kojih je 95% kandidata ostvarilo zaposlenje u tešanjskim firmama ili su zadržali postojeći radni status.

 

“TRA” d.o.o – Agencija za razvoj općine Tešanj u saradnji sa Mješovitom srednjom školom Tešanj implementira projekat: ”Uspostava Centra za obrazovanje odraslih, stručno osposobljavanje i zapošljavanje CNC operatera, metalobrusača i obrađivača metala rezanjem za potrebe preduzeća: MANN+HUMMEL BA Tešanj, Pobjeda d.d Tešanj i Enker d.d Tešanj”.

U sklopu realizacije projekta registrovan je “Centar za obrazovanje odraslih“ Tešanj kao organizaciona jedinica “TRA” Agencije za razvoj.

Alagić ističe kako prvi kadrovi koji su prošli projekat stručnog osposobljavanja nastavu završavaju 21. juna, a već 1. jula su na radnim mjestima, odnosno 16 CNC operatera će se zaposliti u firmi Pobjeda, 10 obrađivača metala rezanja u firmi MANN +HUMMEL BA i četiri metalobrusača u firmi Enker.

“Glavni ciljevi Centra su: da doprinese kvalitetnijem obrazovanju odraslih, poboljšanju stanja na tržištu radne snage i zadovoljavanju potreba iskazanih od strane lokalne privrede. U skladu sa aktuelnim potrebama tržišta, kao i potrebom za cjeloživotnim obrazovanjem i usavršavanjem, ovaj projekat nastao je kao rezultat bliske i produktivne saradnje lokalnih vlasti, obrazovnog sistema i privatnog sektora ove općine”, kaže Alagić, napominjući kako su otvaranje Centra za obrazovanje odraslih Tešanj podržali: USAID-Sida FIRMA projekat, Federalni zavod za zapošljavanje, Općina Tešanj, Mješovita srednja škola Tešanj, Vlada Ze-Do Kantona, “TRA” d.o.o-Agencija za razvoj općine Tešanj, Udruženje privrednika “Biznis centar” Jelah-Tešanj, privrednici sa područja općine Tešanj, te tešanjska preduzeća: Pobjeda, Fad, MANN+HUMMEL BA i Enker.

Pojašnjava, kako će u budućnosti Centar za obrazovanje odraslih koristiti za dodatno osposobljavanje, usavršavanje, prekvalifikaciju i dokvalifikaciju radne snage za različite profile zanimanja, te za formalno obrazovanje sa prilagođenim programima obuke kao i u svrhu organizovanja različitih kurseva, seminara i radionica.

Alagić poziva sve da dođu u Centar za obrazovanje odraslih Tešanj i budu uspješni.

(akos.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime