Otvaranje Rudnika i TE u Bugojnu projekt budućnosti

0
2

Bugojno – Otvaranje površinskog kopa uglja na lokaciji “Kotezi“ u Bugojnu je sve izvjesnije – potvrdio je za Fenu načelnik te općine Hasan Ajkunić.

Na nedavnom sastanku kod resornog federalnog ministra naređeno je JP “Elektroprivreda“, kao nosiocu budućih aktivnosti, da uđe u proceduru osnivanja Zavisnog društva “Rudnik i TE Bugojno“. Također, EPBiH i Zavisno društvo Rudnik uglja “Gračanica“ Gornji Vakuf/Uskoplje zaduženi su da nastave geološka istraživanja u Kotezima – kazao je bugojanski načelnik.

Ovo je, smatra, veliki iskorak u realizaciji “projekta budućnosti“, koji je pokrenut još 1997. godine.

-Dopisom koji smo dobili 5. marta, s potpisom federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića, potvrđena je odluka Federalne vlade iz 2010., kojom su Rudnik i TE u Bugojnu proglašeni javnim interesom i prioritetnim elektro-energetskim objektima – naglasio je.

Ajkunić je uvjeren da će se tokom dvije godine završiti sve planirane aktivnosti, i stvoriti preduvjeti za početak realizacije strateškog projekta za razvoj Bugojna i cijele regije.

– Obaveza EPBiH je da formira radni tim, u kojem će biti predstavnici resornog federalnog ministarstva, SBK, i općina Bugojno, Donji Vakuf i Gornji Vakuf/Uskoplje, da bi se definirale smjernice za otvaranje ležišta i izgradnje Rudnika i TE Bugojno – istakao je načelnik Ajkunić.

Način upravljanja ležištem bugojanskog neogenskog bazena utvrdit će Vlada Federacije BiH na osnovu rezultata istraživanja, koja će biti obavljena na tom području.

(Fena/kupujemodomace.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime