Otvara se ženska medresa u Preševu

0
1

sjed-mes-izus-06-2014-1Sandžak – Na redovnoj sjednici održanoj 05.06.2014. god. u Novom Pazaru, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji jednoglasno je prihvatio prijedlog medžlisa Muftijstva preševskog da u narednoj školskoj godini počne sa radom žensko odjeljenje Medrese „Gazi Isa-beg“ iz Novog Pazara u Preševu.

U okviru priprema za nastupajući Ramazani-šerif, Mešihat je donio odluku o visini nisaba za zekat, sadekatu-l-fitra te zaduženjima za obilazak džemata i vršenja drugih vjerskih obaveza.

Festival islama sa zajedničkim iftarom biće upriličen u svim muftijstvima Islamske zajednice.

Mešihat je donio odluku o minimalnoj visini članarine po članu Islamske zajednice sa redovnim primanjima na mjesečnom nivou u iznosu od jednog eura. Članovi Islamske zajednice koji nisu u mogućnosti platiti članarinu oslobođeni su ove obaveze.

U cilju ponovnog otvaranja vakufskih kuhinja, Mešihat je jednoglasno donio odluku da se u svim džamijama svake treće džume u mjesecu obavezno organizuje sedžada za prikupljanje sredstava potrebnih za rad vakufskih kuhinja.

Mešihat je prihvatio izvještaj o prikupljanju pomoći za ugrožene od poplava u Bosni i Hercegovini i Srbiji u kome je istaknuto da je ova akcija uspješno sprovedena te da su upućena tri konvoja pomoći stigla na odredišta u Željeznom Polju, Krupnju i Centralnom štabu u Beogradu. Mešihat je pohvalio štab koji je koordinirao akcijom prikupljanja pomoći Centra za humanitarni rad „Hajrat“, Internacionalnog univerziteta, Muslimanskog omladinskog kruga i Fakulteta za islamske studije, izražavajući zahvalnost svim pripadnicima Islamske zajednice i drugim građanima koji su se odazvali ovoj akciji.

(www.islamskazajednica.org)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime