Otvara se milion novih radnih mjesta – ima li posla za građane Bosne i Hercegovine?!

0
16

e68e19a66b86ffea7902ce597e79b460_532251085Bihać – Strategijom se naglašava zajednička vizija zemalja JIE da se do 2020. godine otvori do jednog miliona novih radnih mjesta i to tako što će se povećati stopa zaposlenosti sa 39% na 44%, više nego udvostručiti ukupan regionalni trgovački promet, povećati BDP po glavni stanovnika u regionu sa sadašnjih 36% na 44% evropskog prosjeka te uvećati broj visokoobrazovanih ljudi

Strategija Jugoistočna Evropa (JIE) 2020 Savjeta za regionalnu saradnju treba biti usvojena ovog četvrtka, 21. novembra 2013. godine, na ministarskoj konferenciji Investicione komisije za jugoistočnu Evropu u Sarajevu. Otvaranje jednog miliona novih radnih mjesta u jugoistočnoj Evropi do 2020. predstavlja najvažniji cilj strategije nazvane i „Radna mjesta i prosperitet u evropskoj perspektivi“. Na skupu će se okupiti ministri privrede iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kosova, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije i Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, predstavnici Evropske komisije kao i drugih regionalnih i međunarodnih partnera i inicijativa, međunarodnih organizacija te donatorske zajednice.

Strategiju je pripremio Sekretarijat Savjeta za regionalnu saradnju u konsultacijama sa vladama zemalja iz jugoistočne Evrope, Evropskom komisijom i odgovarajućim regionalnim i međunarodnim institucijama nakon što su mu taj mandat povjerili ministri privrede zemalja iz regiona.

Cilj strategije JIE 2020 je poboljšanje uslova života u regionu i vraćanje konkurentnosti i razvoja u središte pažnje, pri čemu se pobliže prati vizija strategije Evropske unije Evropa 2020. Strategijom se naglašava zajednička vizija zemalja JIE da se do 2020. godine otvori do jednog miliona novih radnih mjesta i to tako što će se povećati stopa zaposlenosti sa 39% na 44%, više nego udvostručiti ukupan regionalni trgovački promet i to sa 94 na 210 milijardi eura, povećati BDP po glavni stanovnika u regionu sa sadašnjih 36% na 44% evropskog prosjeka te uvećati broj visokoobrazovanih ljudi za njih 300.000 u sklopu radne snage.

Ministarsku konferenciju će otvoriti generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju Goran Svilanović, zamjenica ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Ermina Salkičević-Dizdarević i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini Peter Sorensen. Predsjedavajući konferencije su vlasti Bosne i Hercegovine i Savjet za regionalnu saradnju.

(Bihac)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime