Otkrivene masovne grobnice u Sinjaru

0
9

Irak – Nakon ulaska Pešmergi u ovaj grad na sjeveru Iraka, na vidjelo isplivavaju dokazi o brutalnosti grupe Islamska država Irak i Šam.

Samo 24 sata nakon što su kurdske Pašmerge zauzele grad Sinjar na sjeveru Iraka, otkrivena je masovna grobnica u kojoj se nalaze tijela muškaraca i ženaa Jezida.

Nakon ulaska Pešmergi u Sinjar, na vidjelo isplivavaju dokazi o brutalnosti grupe Islamska država Irak i Šam. Vojnik pokazuje predmete za koje tvrdi da su ih istražitelji našli na licu mjesta. Kosti, kosa i lični predmeti.

Naim Jassim je stanovnik Sinjara. Kaže da su članovi njegove porodice zakopani ovdje. Bijesan je zbog onoga što se desilo.

UN: Ubijeno 3.000 Jezida

“Jasno nam je da je rat, da u ratu ljudi ginu. Ali, ovo je više od toga. Nikada nećemo zaboraviti šta su uradili ovdje. Osvetit ćemo im se kad-tad”, kaže Jassim.

Prema Ujedinjenim narodima, IDIŠ je ubio najmanje 3.000 pripadnika jezidske manjine, nakon što je preuzeo kontrolu nad ovom oblasti. Jezidi prakticiraju religiju koju IDIŠ smatra otpadničkom.

Jezidi kažu da ih je IDIŠ tjerao da prime islam, ili da budu ubijeni. Mlade žene su uzeli za roblje. Sve je to pokrenulo međunarodnu osudu, a SAD je počeo zračne napade na IDIŠ.

“Kako tvrde nadležni, širom ove oblasti nalaze se možda i stotine masovnih grobnica. Kako Pešmerge idu dalje i čiste teren, moguće da će naći još masovnih grobnica”, javlja iz Sinjara reporter Al Jazeere Imran Khan.

Načelnik vojno-obaveštajne službe Qaiism Simo tvrdi da je ovo još jedan u nizu dokaza protiv IDIŠ-a.

“Stalno nalazimo nove dokaze o njihovim aktivnostima, a sve to treba osigurati i evidentirati”, rekao je on.

U grobnici 76 tijela

Hussein Haffoun je zadužen da prikupljanje dokaza. Rodom je iz Sindžara, a 13 godina je radio za Međunarodni krivični sud. Sada je savjetnik kurdske regionalne vlade za ratne zločine i genocid. Kaže da se ovaj zločin desio 15. augusta prošle godine, a da se u grobnici nalaze tijela 76 ljudi, što se može kvalificirati kao genocid.

“Djevojke su uspjele pobjeći od IDIŠ-a i došle su u naš centar u Dehuku, gdje smo ih saslušali i provjerili njihove iskaze. To su naši dokazi”, kazao je Haffoun.

Imajući u vidu snažne zračne napade koalicije predvođene SAD-om i brzo napredovanjem Pešmergi, moguće je da su uništeni ključni dokazi o zločinima IDIŠ-a. Ali, za Jezide je važno da se došlo do barem nekih dokaza.

Izvor: Al Jazeera

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime