Otkrivena masovna grobnica na području općine Rogatica

0
15

indexSarajevo, Rogatica, 22.novembar 2013.godine

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Otkrivanje masovne grobnice, na lokalitetu Krive Strane, na putu Sjemeč-Rogatica, na području općine Rogatica

Surova je realnost, nažalost, da je nad Bošnjacima tokom agresije na državu Bosnu i Hercegovinu  izvršen zločin planetarnih razmjera, uključujući i genocid. Oni koji su počinili zločine, bez trunke savjesti nastojali su na sve moguće načine zamesti tragove svoje nečovječnosti. Mislili su da će istina ostati zakopana, a samim tim i njihova odgovornost.

Zahvaljujući nadljudskim naporima mnogih ljudi,  uspjelo se otkriti veliki broj masovnih grobnica, krenuti sa ekshumiranjem i ukopavanjem stradalih žrtava genocida.

Ne možemo se oteti utisku da je nova masovna grobnica, u općini Rogatica, pronađena na deponiji smeća. Nije slučajno da su se zločinci na ovaj korak odlučili, očigledno je da su mali namjeru i na ovaj način poniziti žrtve svojih mračnih projekata.

Ono što je zastrašujuće i što sa sobom nosi opasnu poruku po Bošnjake je činjenica da je, predsjednik Haškog tribunala, Teodor Meron, u danima kada je najavio svoju posjetu lokalitetu Tomašica kod Prijedora, gdje je otkrivena masovna grobnica u kojoj se nalaze ostaci preko 1200 ubijenih Bošnjaka, donio odluku o prevremenom puštanju na slobodu bivšeg komandanta logora Sušica u BiH Dragana Nikolića i bivšeg komandanta specijalne policije bosanskih Srba iz Prijedora Darka Mrđe.

S druge strane, u danima kada je otkrivena masovna grobnica kod Rogatice, Odlukom Suda BiH, na slobodu su pušteni Slobodan Jakovljević (osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 28 godina za krivično djelo genocid), Aleksandar Radovanović (osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 32 godine za krivično djelo genocid), Branislav Medan (osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 28 godina za krivično djelo genocid), Brano Džinić (osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 32 godine za krivično djelo genocid), Milenko Trifunović (osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 33 godine za krivično djelo genocid), Petar Mitrović (osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 28 godina za krivično djelo genocid), Nikola Andrun (osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 18 godina za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva) i Milorad Savić (osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 21 godina za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva). Također, oslobođeni su i Mirko (Špire) Pekez (osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 14 godina za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva), kao i Mirko (Mile) Pekez (osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 29 godina za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva).

Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid SBK-a daje puno podršku Udruženjima “Majki i žena Srebrenica” i ostalim nevladinim organizacijama koje osudile ovakve skandalozne odluke, i nudi svu potrebnu pomoć u cilju pokretanja procesa pred Međunarodnim sudom za ljudska prava u Strazburu, kako se ne bi dopustilo da zločinci slobodno šetaju, smijući se u lice svojim žrtvama.

Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid SBK-a izražava svoju ogorčenost zbog toga što je u Skelanima i na Dobraku, mjestu masovnog stradanja i pokolja u općini Srebrenici, u organizaciji predsjedavajućeg Skupštine Općine Srebrenica Radomira Pavlovića i uz korištenje općinskih resursa i sredstava organiziran masovni doček jednom od osuđenih zločinaca za genocid iz Skelana.

To je nedopustivo, i još jedan je dokaz da veličanje genocida u Bratuncu i Srebrenici, kada se prijetilo ponavljanjem genocida u Novom Pazaru i Sjenici nije bio incident, već se radi o jednom ideološkom diskursu koji, nažalost, još uvijek ima svoje protagoniste među ljudima koji obavljaju odgovorne javne, političke i društvene funkcije u manjem bh. entitetu.

Pozivamo medjunarodnu zajednicu da iskoristi svoje mehanizme i spriječi ovakve primjere anticivilizacijskog ponašanja usmjerenog na štetu bošnjačkog naroda, kako bi na vrijeme preduprijedili eventualne posledice po mir i stabilnost države Bosne, ali i cijelog regiona.

                                                Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata

                                                i genocid Svjetskog bošnjačkog kongresa

(SBK)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime