Otkrivanje masovne grobnice Tomašica pomoći će u procesima protiv Karadžića i Mladića

0
4

U.N. war crimes tribunal's chief prosecutor Brammertz attends an official meeting with Croatia's PM Kosor in ZagrebHolandija – Tužilaštvo Haškog tribunala blisko prati otkopavanje masovne grobnice Tomašica kod Prijedora, a novi dokazi nam pomogu pomoći u procesima protiv Karadžića i Mladića, izjavio je glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz u intervjuu za Anadolu Agency(AA).

Brammertz u učestvuje na konferenciji o naslijeđu međunarodnih sistema za pravdu “Building a legacy” u Nurnbergu gdje je s njim razgovarao novinar AA. Glavni haški tužilac istakao je kako je etničko čišćenje u širem dijelu opštine Prijedor već dio optužnice u slučajevima protiv ratnih lidera Republike Srpske, Radovana Karadžić i Ratka Mladića.

“Naravno, blisko pratimo sve u vezi Tomašice, jer nam možda može pomoći da identifikujemo dodatne žrtve, da otkrijemo odakle su dolazile, da li iz kampova ili direktno iz opština. Ovo ne može promijeniti optužnicu, jer su ti zločini već dio optužnice, ali koliko god možemo, uključićemo nova otkrića u dokaze u optužnicu”, naglasio je Brammertz.

Govoreći o slučaju Vojislava Šešelja, čija je presuda trebala biti donesena 31. oktobra, ali je zbog uklanjanja jednog od sudija sa slučaja, odgođena uz određivanje novog sudijae, glavni haški tužilac je ukazao kako je nemoguće predvijeti koliko će vremena biti potrebno za donošenje presude, niti na koji način će biti vođen slučaj.

“Vrlo je vjerovatno da će novi sudija pročitati slučaj i onda se uključiti u pisanje presude. Ali, nagađati koliko će trajati, četiri, ili šest mjeseci, zaista nemam predstavu. Predsjednik Tribunala, koji je zadužen za mehanizam suda, uvijek donosi odluku o datumima presuda. Ne postoji uključenost Ureda tužioca u ovoj fazi. Bila bi čista spekulacija nagađati kakva će biti presuda”, pojasnio je Brammertz, dodavši da je takođe nemoguće znati da li će odluka novog sudije biti jednaka ili suprotna onoj koju bi donio prethodni sudija.

Odluka Evropskog suda u slučaju Maktouf i Damjanović protiv Bosne i Hercegovine, prema kojoj Sud BiH nije smio retroaktivno primijeniti Krivični zakon iz 2003. u dva predmeta ratnih zločina, mogla bi imati negativan uticaj na BiH, istakao je Brammert. Kao dio pravnog sistema, treba prihvatiti ovo mišljenje Evropskog suda za ljudska prava, kazao je on.

“Naravno, odluka nije primjenjiva na sve slučajeve. Imaće negativan uticaj na način da, ukoliko to znači da za određeni broj slučajeva treba obnoviti postupke, to će usporiti implementaciju strategije procesuiranja ratnih zločina. Moramo prihvatiti odluke Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH kao novu pravnu realnost sa kojom se moramo pomiriti, tako da ta suđenja treba obnoviti kako je odlučeno, ali naravno to će biti dodatni faktor koji će usporiti implementaciju strategije ratnih zločina”, poručio je Brammertz.

Bilo bi poželjnije da su ovakve odluke došle prije više godina, jer bi njihov uticaj bio manji, istakao je Brammertz.

Kada je riječ o takozvanim slučajevima druge kategorije, koji su 2008. i 2009. godine prebačeni iz ICTY-a u Tužilaštvo BiH, Brammertz je istakao kako je veoma mali napredak u njihovom rješavanju.

“Sveukupna procjena je da je implementacija strategije ratnog kriminala veoma spora i da bez dodatnih resursa i truda, rokovi neće biti ispunjeni. A dodatni resursi i trud moraju biti pruženi od strane BiH. Naravno, to je kristalno jasno. Svi ti slučajevi su u potpunoj nadležnosti državnog suda, u saradnji naravno sa lokalnim sudovima”, pojasnio je Brammertz.

Podsjetivši kako je na obilježavanju 20. godišnjice Tribunala istakao kako je ICTY imao određeni broj kontroverznih odluka, Brammertz je kazao da bi oni koji su ubijeđeni da su te odluke ispravne, trebali bi objasniti zašto tako misle. Objašnjavanje odluka je veoma važno i danas je moguće vidjeti prazninu između onoga što se radi u Haagu i kako se to percepira u regionu.

“Smatram da postoji koncenzus međunarodnih tužilaca, da je međunarodna pravda dobra onoliko kako se percepira i prihvata u zajednicama koje žele vidjeti pravdu da se donosi. U zajednicama žrtava, naravno oni moraju vidjeti da se pravda donosi. U zajednici iz koje dolaze počinioci, ljudi moraju prihvatiti da članovi njihove zajednice nisu heroji, već ratni zločinci. A to nije lako prihvatiti.”, istakao je Brammertz.

“Nasljedstvo Tribunala ne može biti posmatrano neovisno od budućeg naslijeđa tužilaštva za ratne zločine u BiH. O naslijeđu Tribunala trebaju suditi drugi, a ne mi. Mislim da su oni koji najviše imaju prava na to zajednice žrtava i mora nam biti važno njihovo mišljenje”, zaključio je glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz u razgovoru za Anadolu Agency. .

(mojevijesti)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime